Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska a poraziť Roberta Fica

Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska a poraziť Roberta Fica
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549260/bmid_ako-sa-zbavit-zufalstva-zo-slovenska-a-porazit-roberta-.jpg 4 1 1

Pozrime sa do histórie, na to, čo ukazujú dáta, a začnime sa riadiť faktami – a prídeme na to, ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska. Spolupráca a dôvera je to, čo nám na Slovensku najviac chýba. Táto kniha vám pomôže menej rozmýšľať nad oni verzus my a viac premýšľať nad my a spolu. Je jedno, či ste z Tatier, Medzilaboriec alebo práve pijete tekvicové latéčko v centre Bratislavy. - Zuzana Kovačič Hanzelová Veľmi užitočná kniha pre všetkých, ktorí sa o našu politiku zaujímajú, sú z nej rozčúlení, rozčarovaní a osobitne pre tých, ktorí prepadajú frustrácii. Je veľmi sympatické ako vehementne a zároveň vecne Samo Marec protirečí tým, ktorí považujú Slovensko za stratený príbeh. - Ivan Korčok Nenávisť na Slovensku zašla až príliš ďaleko. Kontaminovala náš každodenný život. Podobne ako Samo Marec, ani ja neverím tomu, že nadpolovičná väčšina voličov predstavuje rusofilných hlupákov. Preto sa oplatí investovať čas a energiu do toho, aby sme sa o budúcnosti krajiny opäť spolu rozprávali.... celý text

Recidivista
15.12.2024 4 z 5

Toto bude dlhé, ale nedá sa inak. Sama Marca sledujem od jeho prvých blogerských pokusov. Za tých 15 rokov som v ňom našiel svojho „hovorcu“, celé roky som sa neprestával diviť, že vo verejnom priestore existuje človek, ktorý veci vidí rovnako ako ja. Pred vyše rokom som si však začal všímať, že s ním začínam občas nesúhlasiť - prvý moment si pamätám presne, keď po Čaputovej oznámení, že nebude kandidovať, dal status „Dobre bude ...“ (nebolo). Naše "cesty“ sa začali rozchádzať (čo je prirodzené, len ma to po takej dobe zaskočilo) a nemám pocit, že tým, ktorý odbočil som ja. Potvrdzujú to aj jeho nedávne mediálne doťahovačky so Šimečkom st., Andrejom Bánom a v samotnej knihe aj nepriame kritizovanie Vašečku, Buzalku, Arpáda Soltésza a iných.

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše: Samo napísal dobrú knihu, ktorá núti premýšľať, ale niektoré jeho závery a návrhy považujem za trochu naivné a utopistické. Súhlasím, že eskalácia nemá veľmi zmysel, lebo púšťať sa do „pästnej výmeny“ s druhým brehom by nedopadlo dobre, to je ich ihrisko, tam sa cítia ako doma. Ale rôzne formy „autocenzúry“ vo verejnom a súkromnom priestore len, aby sme ich neurazili a nenahnevali, to je gól do vlastnej brány.

Navyše, nie som si istý, či prieskumy sa dajú považovať za dostatočne výpovedný zdroj, aby sa z nich dali interpretovať zjednodušujúce závery typu, že voliči koalície volili „pokoj“ namiesto „chaosu“. A ak Samo napríklad píše, že podľa prieskumov len 25% ľudí by chcelo Slovexit, tak by sa žiadalo doplniť, že len rok pred referendom v UK bolo u nich za vystúpenie z EÚ len 22% a vieme ako to dopadlo. Takže robiť z toho závery, že sme jasne proeurópsky, no neviem.

Kniha mala byť o polovicu kratšia, odkaz by bol aj tak doručený. Väčšina veci sa nieže opakovala dvakrát, ale rovno 4-5-krát, pripadalo mi to ako podceňovanie intelektu čitateľov. Očakávam, že táto kniha nebude prijatá unisono s nadšením. Autor sa vybral proti prúdu, proti náladám mnohých ľudí zo svojej krvnej skupiny. Sám vo svojom okolí a na rôznych diskusných fórach cítim, že ľudia sú za posledný rok zúfalí a žiadajú (od opozície, novinárov, iných ľudí) tvrdšie reakcie na tú vlnu primitivizmu, čo sa na nás každý deň valí. Popularite tejto knihy tiež nepridá ani rýpanie do formátu Zachráňme demokraciu, ktorý je pre mnohých ľudí poslednou oázou normálnosti a istou formou psychohygieny.

Nie som Braňo Bezák, ale toto je môj pokus o Posledné slovo: V dôsledku klimatických zmien sme v poslednej dobe svedkami rôznych neobvyklých meteorologických javov. Prekvapujúcejšie je, že podobné javy môžeme badať aj v dôsledku rozhodnutí súčasnej vlády – jeden príklad za všetky: aj liberálne Slniečka sa dokážu mračiť.