Entomologův odkaz
Peter May
Dávný slib umírajícímu muži zavede Enza na ostrov u pobřeží Bretaně, kde se nachází více než dvacet let nedotčená pracovna zavražděného sběratele hmyzu. V tomto klaustrofobním prostředí musí Enzo rozluštit šifru, kterou muž zanechal všem na očích. Enzo čelí nepřátelství místních obyvatel, kteří netouží nechvalně proslulou vraždu opět vidět v novinových titulcích. Pohledná vdova, místní rváč, jehož se nepodařilo usvědčit, místo činu zamrzlé v čase, nebezpečná propast u útesů a sbírka matoucích zpráv dělají z případu jeden z nejsložitějších, které Enzo zatím řešil.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2017 , HostOriginální název:
Freeze Frame, 2010
90% - V roce 1951 z Mnichova uprostřed noci prchá od rodiny i zavedené lékařské praxe jistý tajemný muž. Podobným způsobem pak nastane úprk z Maroka stiženého zemětřesením v roce 1960. A v roce 1990 je na malém ostrůvku v Bretani za neobjasněných okolností zavražděn nadšený entomolog a vědec v oblasti tropických nemocí. Vinu místního násilníka se nikdy nepodaří prokázat. Jak tyto události nastíněné hned v úvodu knihy souvisí?
Tohle pro mě byl prozatím jednoznačně nejlepší díl Akt Enzo. Ano, motiv vraždy a pachatele jsem sice odhadla dávno před polovinou knihy, ale právě vzhledem k indíciím, které autor nastínil hned zpočátku, myslím, že tentokrát to byl do značné míry účel (a to i přes ten poměrně průhledný pokus o matení čtenáře, když se děj blížil do finále). Trochu takový Colombo, kdy divák hned od začátku ví, kdo a jak vraždu spáchal, ale napjatě sleduje, zda a jak se to podaří prokázat samotnému detektivovi. Protože Enzo samozřejmě shora zmíněné skutečnosti neznal a musel je teprve odhalit z pěkně vymyšlených hádanek, které zavražděný zanechal svému synovi v pracovně, v níž zakázal s čímkoli hýbat. A to ještě v barvitě popsaném prostředí sevřené komunity lidí žijících na ostrově zmítaném počasím a mořem.
V předchozích dílech mi ta "zázračná" Enzova odhalení přišla poměrně nedůvěryhodná ve smyslu, že by na ně podle mě měla dávno přijít i policie. Teď ale poprvé plně uznávám, že tenhle průlom chtěl opravdu chytrou hlavu a především ten správný odstup a nápad, který mohl a nemusel přijít. Rovněž přístup místního policisty uznávajícího někdejší pochybení nezkušených kolegů a ochotného Enzovi vyjít vstříc, byl osvěžující změnou oproti předchozím dílům, kde se policie zaměřovala hlavně na to, aby Enza od pátrání a prokázání jejich neschopnosti odrazovala. A konečně bylo vítanou změnou i to, že Enzo tentokrát pátral sám bez toho svého Sdružení rodiny a přátel Enza, které ho obvykle doprovází. Byť jednoho nečekaného sdělení se dočkáme i v tomtu dílu (Charlotte mi začíná být opravdu nesympatická) a na konci z toho ještě autor dokázal vytřískat pěknou paralelu. Trochu mě ale zamrzel ten obvyklý uspěchaný konec, protože bych se ráda dozvěděla, jak na zjištěné skutečnosti reagovali všichni zúčastnění.
P.S. Opravdu jsem kdysi na vlastní oči u kolegy viděla jednu přes dvacet let neodledněnou ledničku, která dosud v pohodě fungovala, byť do mrazáku se vešel vedle všeho toho ledu tak jeden nanuk. Kdysi se prostě přístroje vyráběly jinak, to má May pravdu...
Sérii čtu postupně a tohle pro mě byl zatím nejlepší díl. Na první pohled nesmyslné šifry vedou k odhalení vraha a válečného zločince. Od půlky knihy jsem si mylně myslel, že vím, kdo je vrah, ale Enzo se nenechal oklamat jako já :) Velmi se mi líbilo prostředí bretaňského ostrova Groix, vyhledal jsem si ho i na Google mapách.
Tak můj oblíbený autor opět nezklamal. Tato série o nevyřešených případech má u mě vysokou úroveň. Jen mě mrzí, že ji nečtu hezky popořadě z důvodu životních osudů hlavního hrdiny Enza. Pro mě byl asi nejslabší první díl této série, ale co to je nejslabší všechny díly se mi velice dobře a rychle čtou. Takže paráda.
Tento díl jsem zapomněl ohodnotit/komentovat po přečtení. Tak už s odstupem nebudu nic originálního vymýšlet. Pěkná detektivka, styl autora mi vyhovuje.
Po delší době jsem si přečetla další díl z této série, a opět jsem byla velmi spokojena. Enzo se snaží vyřešit 20 let starou vraždu na základě zpráv a šifer, které po sobě oběť zanechala. Nechybí napětí, hlavně v závěru knihy a velice zajímavá zápletka.
Mé první setkání se sérií případů Enza. Jako obvykle - vybrala jsem si díl, který mi z anotace přišel nejpřitažlivější. V prvních kapitolách jsem byla poněkud zmatená, pak jsem do půlky knihy čekala, kdy se vůbec začne něco dít. Následně mě překvapila sexuální scéna, jako chápu že každý detektiv má i svůj soukromý život, ale tohle mi v knize prostě nesedělo. No akorát ten konec byl překvapivý, naštěstí tím autor knihu zachránil. Nicméně, hlavní hrdina mi k srdci zrovna moc nepřirostl.
Další kniha od mého oblíbeného spisovatele s příběhem vyšetřování Enza tentokráte s dějem umístěným na jeden malý ostrůvek v Bretani, v rámci kterého Enzo objasňuje doposud nevyřešenou vraždu starého entomologa. Příběh se podařilo autorovi velice umně sestavit, vyzdvihl bych jeho umění při vykreslování přírody, počasí i jednotlivých obyvatel bretaňského ostrova. Enzovi se postupně daří rozkrývat další souvislosti na základě záhadných indicií, které zanechala oběť vraždy ve svém domku na ostrově. Ještě bych se chtěl pozastavit nad sobeckým chováním jeho přítelkyně Charlotte a odsoudit její přístup k jejich vzájemnému vztahu po tom, když Enzovi přijede po nějakém čase odloučení sdělit, že je v jiném stavu. Předpokládám, že Enzo bude muset i v následujícím díle seriálu vyřešit i tuto záležitost. Tento díl seriálu hodnotím jako jeden z nejpodařenějších od tohoto autora a určitě si i následující s chutí přečtu. Dávám 5*
(SPOILER)
Entomologův odkaz je hezká kniha. Tentokrát jsem tedy někdy nechápala myšlenkové pochody Enza a nebylo to pro mě tolik napínavé, ale jinak zase velmi pěkné. Konec jsem tedy vůbec nečekala takovýhle. Prostě super.
V soukromém životě mě naštvala Charllota, tak snad to v dalším díle nějak vyřeší společně. :-) Doporučuji.
Bavilo mě to, ale tento čtvrtý díl byl asi nejslabší. Zpočátku trochu rozvláčné, ale konec a odhalení vraha to vše vylepšilo.
Další díl v sérii Enzo. A opět paráda. Mělo to spád, naprosto nečekanou zápletku, hodně skotské whisky a podzimní sychravé počasí. Moc mě to bavilo. Peter May je prostě jistota a jeho vyprávění na mě působí jako vřelé objetí.
Konečně díl, kde si ten chlívák Enzo nevrznul a navíc ještě dostal čočku od bývalky. Ta adorace jeho mužnosti mi už skutečně pije krev. Také konečně díl, kde nemá bandu mládeže gůglující mu na internetu odpovědi na jeho otázky. Obávám se, že se zde pointa rébusů vedoucích k vyřešení celé záhady ztratila ve trojím překladu. Na druhou stranu se mi zápletka docela líbila a přišla mi poměrně uvěřitelná. Nicméně začíná se zde rýsovat nešvar v popisu nesmrtelnosti hlavního hrdiny, který schytá kulku, spadne ze srázu, téměř z něho vymlátí duši, ale on se jen oklepe jako kočka a sveřepě jde za cílem vyřešit odložený případ.
Peter May mne zatím nikdy nezklamal a Enzo s culíkem a pramínkem šedin ve vlasech mne baví i s jeho trochu arogantním egem.
Tentokrát jsem navíc ocenila, že se příběh odehrával v několika zemích a většina děje se přesunula do Bretaně, kde se případ uzavřel.
Bylo to napínavé a krásně čtivé setkání s mým oblíbeným autorem.
Moje čtvrtá kniha z této série. Bohužel jsem ji četl ve velmi krátké době po trojce. Ten rozdíl je velký, zatímco trojka mě bavila od začátku do konce, tady jsem se nemohl začíst. Začtení přišlo až v poslední čtvrtině knihy.
Taky se ptám, kam se poděl Enzův neznámý nepřítel ? Kam se poděla jeho oblíbená pomůcka - bílá tabule - při řešení případů?
Ale jinak, odpočinul jsem si a to to asi jde ;)
mně se tento díl velice líbil. Příjemně plynul, nechal nás nahlédnout do minulosti. A tento krát Enzo našel i vraha. Velmi se mi líbila nápaditost, s jakou byly indicie k vrahovi zaklíčované.
Velmi povedena kniha s napaditou zapletkou. May je skvelym vypravecem a jeho popisy krajiny a prostredi jsou opravdu detailni, ale nejsou upovidane a zdlouhave. Dokazi navodit pravou atmosferu, ktera potrhuje dej knihy.
Standartní Enzo, čtivý, mirne napínavý, sympatický. Taková lehce nadprůměrně konzumní sérka s francouzským kouzlem.
Skoro 3/4 knihy má hodně rozvláčné tempo, kdy se vlastně nic neděje, ale i tak vás to vlastně baví. Poslední čtvrtina je klasický, kvalitní, napínavý May.
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Po čase návrat k môjmu obľúbenému autorovi a k obľúbenej sérii.
Pre mňa to bol zatiaľ asi najlepší diel zo série. Upútala ma hneď samotná záhada odohravajúca na malom izolovanom ostrove, kde tentokrát pátra Ezo sám bez svojho amatérskeho teamu super pátračov.
U mňa boduje práve charizmatický Enzo, ktorého charakter sa autorovi podarilo vyprofilovať tak, že si vie získať srdcia mnohých čitateľov......alebo skôr čitateliek ? :-)))