Šachové figurky přehled
Peter May
Ostrov Lewis série
< 3. díl
Fin Macleod se znovu usadil na ostrově Lewis v souostroví Hebridy, kde kdysi žil jako dítě. Jakožto bývalý policejní detektiv je najat místním majitelem rozsáhlých pozemků jako šéf ostrahy. Pro muže Finových zkušeností by to měl být snadný úkol. Při vyšetřování nezákonné činnosti, k níž na hospodářství dochází, se setkává s nepolapitelným místním pytlákem Piskořem Macaskillem, se kterým kdysi chodil do školy. Ale když Fin Piskoře dopadne při pytlačení, stanou se oba svědky bizarního přírodního jevu, při němž se samovolně vyprázdní nedaleké jezero a na jeho dně se objeví malé zabahněné letadlo s důvěrně známým nápisem na boku. Oba muži vědí, co najdou uvnitř — tělo jejich kamaráda, muzikanta Roddyho Mackenzieho, jehož letadlo zmizelo před více než sedmnácti lety. Když Fin v Piskořově tváři zahlédne i něco jiného než šok z pohledu na Roddyho ostatky, zmocní se ho mrazivá předtucha. Fin postupně odhaluje Piskořovo tajemství, není však ani zdaleka připraven na to, že pravda o minulosti může ovlivnit i budoucnost.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šachové figurky. Přihlašte se a napište ho.
Tímto posledním dílem se nám celá skotská trilogie krásně uzavřela. I když slovo krásně zde asi není na místě, protože i tady dominovaly pocity smutku, ztráty a beznaděje.
Hlavní hrdina Fin MacLeod se v této knize snaží obnovit svůj vztah se svou dávnou láskou, najít si cestu ke svému synovi, o kterém celá léta nevěděl, potkává svého dávného přítele, se kterým objeví náhodou potopené letadlo a v něm mrtvolu. Tímto nálezem se dá do pohybu řetězec událostí, které našeho hlavního hrdinu donutí vrátit se zpět do jistých období minulosti, na kterou by raději zapomněl.
Opět tu platí to, co v předešlých dílech, a to je realita a plastičnost postav, znalost místních reálií a historie, působivé popisy krajiny, vhledy do mysli postav a retrospektivní pasáže, které nás udržují v napětí. Šachové figurky uzavírají trilogii důstojnou formou a s tím i Finovu cestu k vyrovnání se se svou traumatickou minulostí.
Opravdu velmi jsem se snažila přijít knížce a vlastně i celek sérii na chuť.. bohužel nestalo se.. hodnocení perfektní, komentáře neskutečné.. už mě to nefungovalo a jsem ráda, že jsem se donutila knížku dočíst..
Kniha Šachové figurky v seznamech
v Přečtených | 2 305x |
vraždy Skotsko tajemství puberťáci
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Byla jsem hodně zvědavá, jak to všechno dopadne....
Trilogie se mi moc líbila hlavně teda ty popisy - krajiny jsou kouzelné až živé dokáži si představit. Opět příběh z minulosti, kde na povrch vyplouvají tajemství.
Určitě vyzkouším i jiné autorovi knihy, ale na Ostrov Lewis nezapomenu a třeba si ještě znovu časem přečtu, doporučuji