Bílá smrt
Clive Cussler , Paul Kemprecos
Austin je velitelem týmu pro zvláštní úkoly při agentuře NUMA® a je vykreslen jako prototyp hrdiny nového tisíciletí. Úkoly, které před ním stojí, jsou rozhodně neobvyklé. Po konfrontaci přívrženců radikálního ekologického hnutí s dánským válečným plavidlem jsou Austin s kolegou Joe Zavalou nuceni potopit se k vraku lodi a osvobodit uvězněné námořníky. Když ale pokračují v pátrání o pozadí události, narazí na něco ještě mnohem hroznějšího. Téměř neviditelná nadnárodní společnost se chce stát vládcem moří a pro svůj záměr se neštítí použít jakékoliv prostředky. Když vybuchne Austinův člun a Kurt se sotva zachrání, vypadá to, že se ocitl na listině smrti. Austin však už nemůže pátrání zanechat. Ekologická katastrofa je na spadnutí a jen on a agentura NUMA® jí mohou zabránit…... celý text
Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: 2004 , BB artOriginální název:
White Death, 2001
Čtivý, napínavý, dobrodružný román, bez zbytečných hluchých míst, ale rozhodně bych ho nezařadila do hororů. A jestli není Cussler věštec, pak má opravdu dost informací. Před měsícem jsem četla v novinách:
Kanadské úřady dnes schválily prodej geneticky modifikovaných lososů jako potravin a krmiva. Vědci přidali do genetické výbavy lososa obecného (atlantského) růstový hormon, který umožňuje modifikovaným rybám nabývat na váze dvojnásobnou rychlostí ve srovnání s běžnými lososy. Rozhodnutí je podle úřadů konečné a geneticky upravený losos nebude muset být jako zboží nijak odlišně označován.Úřad FDA už v roce 2010 prohlásil, že geneticky modifikovaný losos je pravděpodobně nezávadný a že pravděpodobně neškodí ani životnímu prostředí.
Jako dobrodružný román, čtení na dovolenou, se mi to líbilo dost, ale na lososa už asi nebudu mít chuť.
Klasická Cussterovka, která se točí kolem geneticky upravovaných ryb. Příběh mě zaujal, protože se jednalo o - alespoň pro mě - zajímavé téma. Lidstvo potřebuje potravu, rybáři obživu, společnosti peníze, ryby prostor. A dohromady to bohužel nejde. Někdo musí z kola ven.
Skvělé čtení které čtenáře potěší