Morová loď
Clive Cussler , Jack Du Brul
Akta Oregon série
Ve čtyřech předchozích románech Clive Cussler popisuje dobrodružství lodi Oregon, tajné výzvědné lodi, která je zvenčí zchátralá, ale uvnitř plná nejmoderněšjší výzbroje a zařízení pro shromažďování informací. Na její palubě se plaví tým složený z bývalých vojáků a špionů, jimž velí neohrožený jednonohý kapitán Juan Cabrillo, který je vždy připraven dát své lidi i plavidlo do služeb jakékoliv vládě, jež si to může dovolit. Posádka právě dokončila přísně tajnou misi v Perském zálivu, namířenou proti Íránu, když náhle objeví na moři výletní loď volně unášenou proudem. Její paluba je posetá stovkami těl, a zatímco se Cabrillo snaží zjistit, co se stalo, roztrhne plavidlo po celé délce série výbuchů. Cabrillo, jemuž se jen o vlas podaří zachránit život sobě a jedinému přeživšímu na lodi, se ocitne uprostřed té nejkomplikovanější a nejnebezpečnější záhady, s jakou se kdy setkal, a musí se utkat se sektou, jejíž plány zásadně ohrožují existenci celého lidstva… a kterou je už možná příliš pozdě zastavit... celý text
Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: 2009 , BB artOriginální název:
Plague Ship, 2008
Celkem fajn čtení, místy trochu přehnané jak hlavní hrdinové přežijí nemožné, ale jako celek splnilo účel.
Skvělá a napínavá kniha. Z akt Oregonu mě zatím chytla nejvíc. Ale víc nebudu psát, protože bych určitě spoileroval. Takže vřele doporučuji a přečtěte si ji sami. Nebudete litovat.
Na dobrodružných románech o záchraně lidí se mi v porovnání dystopii a postapem líbí, že jsou z našeho světa a také, že to s tím naším světem nakonec nedopadne až tak zle. Také tento román není jiný, Akta Oregon nikdy nejdou za hranice sci-fi, posádka této lodi bojuje jako vždy do posledního dechu dokonalými zbraněmi současnosti, řízeni nedostižným velitelem Juanem Cabrillem, který i z pekla vyjde jako znovuzrozený. Zločinecký záměr spasitelů lidstva je snížit porodnost a zabránit přelidnění – v románu to jsou tzv. responsivisté. Ve skutečnosti nás přelidněním, hladomory atd. strašil už v 70. letech Římský klub a potom mnoho dalších pošuků. Někteří jakoby přežili dodnes anebo vstali noví bojovníci. Dokonce se nazývají CF(child free) a mají vlastní organizaci The National Organization for Non-Parents .
Juana na vás, přátelé! Pamatujme spolu s autory: „Budoucnost nelze předpovídat“.
Rychlá oddychovka, ale tím nechci říct, že je špatná, ba naopak. Čte se dobře, děj má spád, chybí zbytečný balast a nechybí napětí na každé stránce. Myšlenka hrozby pro planetu přelidněním je docela zajímavá a reálná, změna od klasických teroristů, co někde ukradnou atomovku. Na druhou stranu podle mého občas pokulhává reálnost daných situací, zejména co se týká nezranitelnosti a schopností hlavních kladných hrdinů. Pár drobných chyb v překladu odborných termínů, ale celkově si mi kniha líbila a můžu ji doporučit.
Výborná oddechovká až do konce. Nejvíc mne zaujalo zničeni ostrova satelitem šikovně to autor vymyslel naštěstí pro lidstvo je to jen fikce .
Skvělá odpočinková zálěžitost, nic víc, nic míň. Znovu chce někdo zničit svět - tentokrát ale jinak než jsme zvyklí, ačkoliv (snad nebude moc spoiler) téma přelidnění planety je v poslední době docela časté.
Dobrá kniha! Připomněla mě loňské Brownovo Inferno kde se probírá stejné téma tj. přelidnění planety. Proto z tohoto důvodu dávám knize 70% jinak bych dal asi více ale jelikož o tomto tématu jsem četl u Browna dávám tolik. Kniha je ale napínavá a zajímavá proto doporučuji.
Cussler s kolegou nezklamali - čtenář si při dobrodružných vyprávěních, ať jakkoli přitažených za vlasy, opravdu odpočine. Mistrovský způsob psaní opravdu dokáže, aby se čtenáři příběh odvíjel barvitě před očima jako akční film.
Akční příběh plný automobilových honiček, výbuchů, soubojů muže proti muži, stříleček, potopených lodí. Nechybí ani biologická zbraň, sekta, šílený vědec a dávné tajemství. Jako oddechovka skvělé čtivo.
Velmi pěkné počteníčko zajímavé bylo zničení ostrova