Tyrani ze stínů
Clive Cussler , Boyd Morrison
Akta Oregon série
Před dvěma tisíci lety císař východní říše svěřil mocné tajemství Svitků moudrosti skupině vybraných poddaných, kteří nakonec vešli do legend jako Devět neznámých mužů. Avšak jak tato legenda souvisí s děsivými událostmi v současnosti a vývojem ničivé umělé inteligence? Posádka lodi Oregon se vydává po horké stopě a rozkrývá nejen dávnou historii, ale hlavně musí nasadit všechny síly v boji na život a na smrt proti skupině zločinců disponující obrovskou silou a nevyčerpatelnými finančními prostředky. Osud milionů lidí je tak opět v rukou Juana Cabrilla a jeho věrných druhů.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: 2021 , CPressOriginální název:
Shadow Tyrants, 2018
Akce střídá akci (hrdinové vůbec nestárnou) - opět super zážitek pro milovníky dobrodružství a thrillerů - Akta Oregon mne v prvních dílech moc neoslovila, ale teď mi připadají super - možná je to i novým spoluautorem.
Dvojité varování před mocí vyspělých computerů a družicových systémů další generace je jaksi hlavní zápletkou této knihy. Ovšem my dobrodruzi jdeme hlavně po akci a té zde máme také více než dost. Bojuje se všemi druhy zbraní včetně sofistikovaných protéz a Oregon má opět plné děla práce. Takže jako vždy- do toho!
(SPOILER) Musím přiznat, že toto další dobrodružství posádky Oregonu se mi zdá o něco slabší oproti minulým. Jistě, jednotlivé akce jsou jako vždy perfektní, hrdinové z Oregonu (skoro) neprůstřelní, ale stejně to není úplně ono. Možná proto, že se v knize vyskytují a řeší dva odlišné problémy - umělá inteligence (zde ale musím pochválit velmi originální nápad, jak ji vytvořit) a využití EMP. Podle mého názoru by totiž každý z těchto motivů stačil na jeden samostatný příběh. Jo, já vím, že je to vztaženo k oné staré legendě a k soupeření mezi různými frakcemi, ale pozornost při sledování příběhu je poněkud roztříštěná. Co si ale autor mohl odpustit, je použití jisté chemické, až příliš zdémonizované substance.
záhady americká literatura špionáž politické thrillery dobrodružství dobrodruhové špionážní zápletka dobrodružné romány
Tak tohle se mi líbilo se vším všudy