Akta X: Chci uvěřit
Max Allan Collins
Akta X / Spisy X série
< 8. díl
Dobrodružný příběh o nadpřirozených jevech, napsaný v tradici těch nejlepších epizod slavného seriálu, byl vytvořen na základě scénáře stejnojmenného filmu. Mulder a Scullyová již, kvůli nepodloženým obviněním, nepracují v FBI. Scullyová vykonává svou lékařskou praxi a Mulder je dokonce nucen se skrývat. Přesto se na ně FBI znovu obrací s nevyřešeným případem podivných vražd, jejichž nejasné okolnosti řadí případ mezi již zrušená Akta X...... celý text
Tady není vlastně co dodávat. Ten kdo chce věřit to přečte jedním dechem a ten, kdo nechce věřit bude jen vzdychat. Rovnocená kniha doprovázející jak celovečerní filmy tak celou, velmi povedenou, seriálovou předlohu. Pro milovníky vřele doporučuji.
Kniha Akta X - Chci uvěřit od Maxe Allana Collinse má jednu zvláštnost. Nevznikl podle ní stejnojmenný film a ani kniha není jen přepsaným scénářem. Vzniká souběžně s filmem a píše ji zkušený autor, sice zcela v duchu filmu, ale přece jen po svém.
Akta X byla a jsou kultovním seriálem, jejichž první série a jednotlivé epizody byly spíše nadnesením problematiky UFO a mimozemských civilizací, aby se postupně s narůstajícími sériemi přetvářely na díly představující paranormální jevy hraničící až s nemožností. Poslední série a epizody byly opravdu již jen chabým odvarem prvních dílů.
Se seriálem vzniklo i několik celovečerních filmů, Chci uvěřit je jedním z nich. Oživuje se zde opět Dana Sculloová a Fox Mulder, jako manželé – nemanželé, kteří se zřekli svého dítěte a především již ne zvláštní agenti FBI.
Film i kniha jsou rovnocennou zábavou zavádějící nás na virginský venkov, na kterém záhadně zmizí několik žen. Fox Mulder je povolán k případu, když má jako poradce zhodnotit „pravdivost“ a prodat své zkušenosti se schopnostmi psychotroniků.
Příběh se rozbíhá a začíná gradovat, když je objeven hrůzný nález lidských ostatků v zamrzlém jezeře. Co to vše znamená a k čemu nás to zavede? Není to nic menšího, než hrůzné transplantace, které zcela potírají lékařskou etiku.
Boj Scullyové ve svém osobním profesním životě lékařky s byrokracií a nedůvěrou je jen další nadstavbou příběhu, která má ale taky své tajemné pozadí.
Poctivě udělaný film a poctivě napsaná kniha. Dobrá zábava a pobavení především na letní dovolenou. Způsob jak se odreagovat od „hrůz“ všedního pracovního dne . . .
Napínavá, trošku děsivá a super detektivka. Díky malému obsahu vás to donutí přečíst během pár hodin.
zfilmováno FBI krimi únosy Akta X
Staré hříchy
budou zapomenuty
a obvinění
stažena.
Kdo viděl nejdříve film a pak četl tuto knihu nebude nijak překvapen. Kniha vznikala zároveň ze scénářem a její obsah je více méně podoben filmu. Co bylo pro mě velkým zklamáním je absence mimozemšťanů. Člověk by řekl, že když už se tvůrci rozhodli natočit celovečerní příběh agentů Muldera a Scullyové, bude tam alespoň jeden zelenej mužíček...nebo hnědej...nic.
Malá ochutnávka:
Výborně. Tak to sepiš. Své dluhy jsi splatil, svoje sis odsloužil. Řekni to světu. Napiš knihu.
Musím však uznat, že je to velmi zvrácený detektivní příběh s nechutně vypadajícím prostředím.
Citát: Ty mi něco povídej o posedlosti.