Aktovky v dějinách
Emil Hruška
Sám autor této knihy nevycházel při své práci z údivu nad tím, jak fatální roli sehrály někdy aktovky v moderních dějinách. Aktovky na místě útoku na Reinharda Heydricha byly dokonce čtyři! Aktovka Stauffenbergova, s jejíž pomocí měl být zlikvidován Hitler. Co měla skrývat Mussoliniho aktovka? Co se stalo s penězi z aktovky K. H. Franka? Jakou úlohu sehrála aktovka, nalezená během alžírské války? Anebo: co vše měl v aktovce Jan Palach? Jak to bylo s aktovkou ledabylého špióna Falouta, který své příruční zavazadlo s tajnými spisy zapomněl na kbelském letišti? Jaká tajemství obsahovala aktovka hudebního skladatele Eugena Suchoně, objevená léta po jeho smrti? To jsou některé z „případů aktovek“, které vstoupily do dějin – a nejsou zdaleka poslední.... celý text
Ano, do jisté míry chápu, pokud někdo napíše, že kniha vznikla poměrně zbytečně a že bychom se bez ní obešli. V pořádku. Musím ale říct, že mě kniha velmi příjemně překvapila a potěšila. Dozvěděl jsem se spoustu zajímavostí z 20. století. A knížky jsou především o obohacení a požitku ze čtení, ne? Proto jasných pět hvězd.
Některé příběhy byly zajímavé jiné zase ne. Aktovky v dějinách opravdu očividně hodně figurovaly, ale myslím, že takové příběhy by se našly i u jiných předmětů. Ale jinak vcelku zajímavá kniha.
Kniha se sice dobře čte, ale téma je neatraktivní, připadá mi, že kniha vznikla jen proto aby se autor mohl chlubit, že napsal knihu. Zcela zbytečná, ničím a nikoho neobohacující kniha.
Zajímavá kniha s 17 krátkými kapitolkami! Doporučuji milovníkům historie, zejm. 20. století.
Kniha popisuje známé, méně známé i neznámé případy, kde hrála nějakou roli aktovka.