Albánie - kráska se špatnou pověstí
Miroslav Náplava , Petr Horký
Víte vůbec, kde leží ten stát fantastických horských scenerií a divokého mořského pobřeží? Evropská země, a přesto jako by byla z jiného kontinentu První prezident Ahmet Zogu změnil ze dne na den republiku v monarchii a sám sebe prohlásil za krále Zoga I.
Chcete v cestopise o Albánsku čítať meditácie nejakého pseudofilozofa na tému, či k nám ženy zoslal vesmír, prípadne že po tridsiatke sa život radikálne mení? No asi ani nie. Oceniť treba ale niektoré informácie, ktoré by sa ku mne inak nedostali.
Číst průvodce mě velmi nudí, jsou strohé a popisné - toto od této knihy určitě nečekejte! a proto mě velmi kniha bavila a ostatní knihy o Albánii jsem pak již odložil. Cestopis, poetika, český pohled a romantika v jednom - někdo to zatracuje, mi se to moc líbilo. Někdy je totiž lepší zemi poznat a prožít než ji mít již dopředu nastudovanou z průvodců :-)
Krásná kniha o zemi,která nám není příliš známá.
Albánie je můj veliký sen...
Kniha je krásně napsaná,při čtení jsem autorům mockrát záviděla...
Doporučuji!
Knížek o této krásné zemi není mnoho. V létě jsme ji navštívili a letos hodláme cestu zopakovat.
Knižní průvodce (Bradt) nám posloužil po stránce praktické, ale tato kniha je pro mne takové
pohlazení po duši. Dostala se mi do ruky až o vánocích a znovu mne přenesla do Albánie. Líbí se mi
úprava knihy - podobná cestopisům H+Z. Možná jsem ovlivněna tím, že jsem tam byla, ale určitě
je to obohacení mého povědomí o této hornaté zemi.
Já jsem se děsně těšila a nakonec jsem byla zklamaná. Průvodce to není, cestopis to není, filozofická esej taky ne. Autoři se snažili dát všechny tři žánry dohromady a moc se jim to nepovedlo. Albánii miluju, je nádherná, ale povrchní popis přírody, tradic a zvyků, historie téměř o ničem a snaha o životní moudra mě teda rozhodně nenadchly.
Vánoční dárek mile překvapil. Skvělý literární cestopis! Určitě nenahrazuje průvodce, ale rozhodně vyvolává chuť se do Albánie co nejdříve vypravit...
Nechápu, že má někdo chuť číst knihu, kterou chce po půlce odložit a přeskakovat stránky!!!Viz komentář pasuby.Dám mu jednu radu!Prostě to nečti!!!Jinak všem mohu knihu doporučit jako ostatně všechny knihy autorů!!!!!!!
Ta kniha je napsaná pěkně, čtivě, o tom žádná. Pokud ji ale chcete číst jako přípravu na cestu do Albánie, pak vám moc nepomůže. Autoři zde hloubají nad ženami, smrtí i alkoholem a na samotné cestování po Albánii jim moc stránek nezbývá. Nejpřínosnější jsou nakonec krásné barevné i černobílé fotografie z dob minulých i ze současnosti.
Zahlcen gigabajty internetových cestopisů, kvituji. Je to netradiční náhled, osobní. Ale právě některé osobní přesahy mimo Albánii už mi začínaly vadit. Ve 3/4 jsem měl chuť v nechuti pár stránek přeskočit, nakonec jsem to nějak překousnul a dohrabal se do finále. Takže - kdo neví nic o Albánii ("co víte o Albánii?"), ten se něco dozví.
Hmm..., mám dojem že ten obal jaksi nesedí. Četl jsem ji, ale s trochu jiným obrázkem na obalu... Jinak obsah vynikající, popisný a lákající vyzkoušet si tuhle zemi na vlastní kůži. Tištěna na fajnovém papíře s ilustrativními fotografiemi - prostě po všech stránkách profesionální publikace!
V Albánii jsem byla poprvé v roce 2010 a tak jsme si s manželem řekli, že si to po 13 letech zopakujeme znovu a vezmeme sebou i našeho pětiletého kloučka. Tak mě napadlo si před odjezdem přečíst, jak to viděl i někdo další, kdo se taky toulal po albánských horách a zažíval zajímavé dobrodružství.
Kniha mě nostalgicky připomněla i naše vzpomínky. Moc se mi to líbilo... A kdo ještě chcete zažít tu krásnou nezkaženou Albánii, tak jeďte, co nejdříve, už se to tam začíná hodně měnit.