Albatros
František Flos
Mladý čtenář prožije s hrdinou knížky, synkem českého inženýra, úchvatné příhody v civilizovaných oblastech světa i v pustinách, podnikne s ním vzrušující cestu na palubě letadla Albatros, učiní řadu objevů, prožije mnohá nebezpečí, která hrozí posádce letadla při letu i na zemi, seznámí se s loupeživými kmeny i dobromyslnými obyvateli ostrova, na němž letadlo ztroskotá. Knížku bohatě ilustroval Václav Junek.... celý text
Albatros je klasické dobrodružné čtení pro mládež z třicátých let. Román je hodně popisný a dnešní mládež už asi nepobaví. F.Flos se patrně inspiroval u A.Galopina, kterému J.R.Vilímek vydal v roce 1927 román „Aeroplánem kolem světa”.
Česká verneovka. Bohužel s ne příliš vzrušujícím dějem. Ve své době to i tak mohlo být solidní čtení. Dnes už jen pro skalní fanoušky.
Podobně jako mayovky, verneovky nebo třeba setonovky jsou i Flosovy knihy odsouzené k tomu, aby na ně v knihovnách sedal prach. Dospělý po nich občas sáhne z nostalgie a dnešní mládež už tuhle formu dobrodružného čtení asi neocení. Škoda.
letadla česká literatura dobrodružství pro chlapce letecké katastrofy dobrodružné romány
1962 | Lovci orchidejí 1 |
1970 | Lovci kožišin |
1976 | Albatros / Nad Tichým oceánem |
1971 | Z pralesů Konga |
1960 | Za pokladem |
Četla jsem jako -náctiletá a moc se mi tato dobrodružná knížka líbila.