Albert Schweitzer (1875 - 1965)

Albert Schweitzer (1875 - 1965)
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251097/mid_albert-schweitzer-251097.jpg 4 7 7

Alsaský rodák Albert Schweitzer, lékař, filantrop, teolog, varhanní virtuos a hudební teoretik v jedné osobě, patří mezi ty nečetné postavy, které k sobě stále znovu poutají pozornost jak pro svůj životní příběh, tak pro svůj odkaz a dílo. Monografie německého evangelického teologa, historika a právníka, profesora univerzity v Lüneburgu, přináší komplexní zpracování bohaté a mnohostranné Schweitzerovy osobnosti. V chronologickém uspořádání sleduje základní etapy Schweitzerova života, jeho mládí a teologická studia, lásku k hudbě a zájem o osobnost Johanna Sebastiana Bacha, kterému věnoval přelomovou monografii, rozhodnutí stát se „pralesním doktorem“ a pobyty v gabunském Lambaréné, jeho rozsáhlé veřejné působení a politickou korespondenci. N. O. Oermann se pokouší odpovědět na mnohé dosud nezodpovězené otázky: Jak se stalo, že právě Schweitzerova pralesní nemocnice, jedna z mnoha, si získala takovou proslulost? Jak zapadala jeho filosofie kultury do myšlení doby a jaké bylo Schweitzerovo politické a strategické myšlení?... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Vyšehrad
Originální název:

Albert Schweitzer 1875 –1965


více info...

Přidat komentář

soukroma
15.06.2024 3 z 5

Nečetlo se mi to vůbec dobře, skákalo se od jednoho ke druhému (příliš často se časově vybočovalo z jinak chronologicky poskládaných životních kapitol, takže leccos se čtenář dozvěděl zbytečně dřív, než událost nastala, a o to méně pak v danou chvíli, kdy to bylo relevantní), autor se rád nořil do hodnocení AS po stránce názorové, víry a filosofie, ale spíš tím prozrazoval názory a náhledy své.
Nakonec mám neodbytný dojem, že jsem se o osobnosti AS a jeho životě vlastně nic kloudného nedozvěděla, ani proč dostal Nobelovku... Škoda. Zajímavé bylo sledovat, jak se v/k nemocnici Lambaréné měnil přístup těch u moci v běhu koloniálních a válečných dějin 20. století, stejně jako k AS, který tam byl jako Němec hodně často internován, pokud ne úplně vyhoštěn jako válečný zajatec a vrácen do Evropy.