Alchymista
Paulo Coelho
Symbolické putovanie andalúzskeho pastiera Santiaga za pokladom do Egypta. Prostredníctvom symbolického jazyka alchýmie sa Paulo Coelho snaží sprostredkovať poznanie, v čom spočíva podstata šťastia i to, že poslaním každého človeka je ísť po stopách znamení za svojím Osobným príbehom.
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2000 , SofaOriginální název:
O Alchymista, 1988
![SirenKa SirenKa](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/402359/m_sirenka-W1E.jpg?v=1666554029)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Komerční rychlokurs, příručka, když chceš filosofovat a vypadat jako intelektuál a nemáš doopravdy načteno.
![Loch_Nessí Loch_Nessí](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/359452/m_denca-02-66167b908e00d.jpg?v=1712749456)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Alchymistu jsem si už dlouhou dobu chtěla přečíst a když jsem uviděla, že se mi hodí do ČV, neváhala jsem a knihu tam dala.
Kniha se mi četla dobře. Nebyla dlouhá a měla jednoduchý jazyk..
Bohužel se hodně opakovaly stejné pasáže, jenom trochu na jiném místě, což mi čtení trochu rušilo a kazilo.
Zajímavá myšlenka o tom, že by se každý měl vydat za svým snem, i když nám vesmír občas nepřeje, nebo se nám to nehodí.
Někdo tuto knihu přirovnává k Malému princi, kvůli filozofické stránce a já musím souhlasit. Ačkoliv Malý princ byl pro mě o dost lepší.
3/5*
![alabra alabra](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Cesta je cíl...popřemýšlej člověče, proč jsi tady....čtu po třiceti letech podruhé a vidím v knize jiné myšlenky...tak zase za třicet let
![Jaineb Jaineb](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/438822/m_jaineb.jpg?v=1737056109)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Narazila jsem na tuto knihu díky čtenářské výzvě a určitě doporučuji vyzkoušet, mohla by se Vám líbit pokud máte rádi Malého Prince. Je v ní plno pěkných mouder a rad, příběh hezky plyne a těch stránek nemá tolik takže si ji ráda zas někdy přečtu. Co si z knihy odnáším: “Život je zajímavý právě pro tu možnost uskutečnit nějaký sen.
![Plativa Plativa](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/436684/m_plativa-65461b1bed76c.jpg?v=1699093276)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jak už tu někdo psal, knihu je potřeba přečíst ve správný čas. A zároveň každému dokáže v jiné období přinést jiný účinek. Já jsem ji poprvé četla na gymplu, pamatuju si to jako doteď, nudila jsem se v autě čekáním na svého tehdejšího přítele, který hrál nějakou vesnickou fotbalovou ligu, a Alchymista byl jediný ebook, který jsem měla zrovna v telefonu. A byla jsem z knihy nadšená, najednou jsem viděla i jiný pohled na svět než ten můj pubertální a materialistický. A ke knize jsem se dostala díky Čtenářské výzvě dnes znovu, kdy již mám rodinu a zároveň jiné otázky v životě. A opět jsem si v knize našla povzbuzení a úhel pohledu na některé duchovní otázky, které řeším nyní. Chápu, že kniha není pro každého, přirovnala bych ji trošičku k Malému princi. Z pokus to určitě stojí.
![Naďa2411 Naďa2411](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/341850/m_nada2411-iLs.jpg?v=1672718436)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Mám pár knih pročtených s touto duchovní tématikou. Každý máme své zvyky, svá přání, své touhy....někdy stačí tak málo....
"Když něco chceš, celý vesmír se spojí, aby tvůj záměr se uskutečnil"
Akniha se mi líbila.
![manka71 manka71](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/81303/m_manka71-jM3.jpg?v=1638299857)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na tuto knížku jsem se chystala dlouho a díky čtenářské výzvě se do ní konečně pustila. Nemám zrovna veselé období a kniha mi pomohla dostat se do klidu a přemýšlet na jinými věcmi. Ten klid, příběh a plno moudrých vět co v knize jsou nadčasové.
![Petra1324 Petra1324](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/420272/m_petra1323-65fc837964846.jpg?v=1711047545)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
„A když něco chceš, celý Vesmír se spojí, abys své přání uskutečnil.“
„Alchymisté trávili v laboratořích celé roky a pozorovali oheň, který kov očišťuje. Tak dlouho jej pozorovali, až se jim ponenáhlu vytratila z hlavy světská marnost. A jednoho krásného dne zjistili, že nakonec očistili sami sebe.“
„Všecko, co se stane jednou, už se nemusí stát nikdy. Ale všecko, co se stane dvakrát, určitě se stane i potřetí.“
Jedno moudro za druhým. Tak co nám autor chtěl vlastně říct? Asi to, že hledáme štěstí nebo poklad někde v dalekých krajích, v nějaké exotice, že štěstí musí být určitě spojeno s nějakým silným příběhem, s dlouhou a úmornou cestou. A vlastně štěstí a ty největší poklady na nás čekají doma, že si přímo na nich sedíme a máme je před nosem.
Vydání knihy z roku 2007 od nakladatelství Argo se povedlo. Obálka s patinou starých kožených knih a zlatým nápisem. Netradiční navlékací papírový přebal vypadá jako z ručního papíru. Kouzelné ilustrace Jamese Noela Smitha dotvářejí vyprávění.
Samotné vyprávění se moc nepovedlo. Je to takový mix mezi agitkou svědků Jehovových, školením osobního rozvoje a motivačním kurzem. Co to je osobní příběh a duše světa? Zní to jako nějaký osobní plán, desatero osobního rozvoje, portfolio dobrého pracovníka. Patetické pojmy, se kterými se autor stále a mnohokrát ohání, a vysvětluje a vysvětluje. A už chcete, aby byl konec a už nemluvil. I ten chudák Santiago je rád, že je zpět u svých ovcí.
![biairicia biairicia](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146410/m_biairicia.jpg?v=1732548012)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Mnoho povyku pro nic. Stejné jako u Malého prince. Já prostě tyhle knihy nedávám :) Životní moudra na pár řádků a uděláme z toho skoro až mystickou blbost na mnohonásobně více řádků. Za mě bohužel ne. Líbila se mi vlastně jen ta část u sklenáře.
![marcela3655 marcela3655](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/389884/m_marcela3655-9RI.jpg?v=1652703477)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihu doporučuji přečíst ve zprávný čas.Chodila jsem okolo ní asi 2 roky..Tato kniha se čte mezi řádky....je plná moudra(žít přítomností,poslouchat tělo,přírodu......atd........)....Knihy s touto tématikou jsem už mockrát četla a v této knize to bylo napsáno co nejjendoduššeji jak to šlo...
![RMája RMája](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pro mě tato kniha není o příběhu nebo o jeho důmyslnosti. Je psána mezi řádky. Je to o pocitu, který k vám přivane po větru. Musela jsem si počkat na rozpoložení, než jsem se do ni pustila. A pak to bylo přesně to, co jsem potřebovala tady a teď slyšet. Kouzlo myšlenek, které se prolínají a připomínají po celou dobu, probouzely a ujasňovaly mé vlastní. Je to kniha, ke které se budu ráda vracet.
![_Knihomolka_ _Knihomolka_](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/331501/m_knihomolka-14v.jpg?v=1679258712)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
"Když se naučíš porozumět řeči beze slov, porozumíš světu."
Z knihy je cítit, že jí autor napsal s dobrým úmyslem, ale i tak jsem v ní marně hledala pasáže, které by mě bavily a citáty, jež by ke mně promlouvaly. Bohužel, ani ucelený příběh nebyl nijak bravurně vystavěný a valná spousta myšlenek se v něm, až na několik malých výjimek, často opakovala.
![matogeminimato matogeminimato](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/440236/m_matogeminimato-655d18a6a4912.jpg?v=1700599975)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásny príbeh o napĺňaní svojho sna a osudu - ono nás to aj tak vždy nanaviguje tam, kam máme dôjsť (ale len ak sa nebojime počúvnuť svoje srdce)!..
![Zemlja Zemlja](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/426956/m_zemlja-6608f451e7343.jpg?v=1711862866)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Četla jsem ji jako první od Coelha. Okouzleně, napjatá, čekala jsem bláhově nějaký konkrétní návod, který tam samozřejmě nebyl. Ale byla jedna z těch lepších. Mnohé jeho knihy mě neoslovily, nebavily. Jako by s dalšími tituly už neměl čím střílet.
2005 | ![]() |
2009 | ![]() |
2000 | ![]() |
2014 | ![]() |
2002 | ![]() |
Když je člověku patnáct, tak by to mohla být kniha pro něj. Ale jinak klišé na klišé.