Altán s vůní čokolády - Hanna Blixt | Databáze knih

Altán s vůní čokolády

Altán s vůní čokolády
https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/560244/bmid_altan-s-vuni-cokolady.jpg 4 16 16

Dusí vás práce a každodenní rutina? Hledáte v životě něco jiného? Vyrazte na venkov vyrábět čokoládu! Přesně to udělá Hilma, která opustí místo v zaběhlé PR agentuře a z náhlého popudu vezme práci v zapadlé kavárně v horách. Nic nevychází, jak předpokládala, ale možná bude přesun na sever začátkem něčeho nového?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Metafora

Lusthuset vid tjärnen, 2023

Anet_jan_book
dnes 3.5 z 5

Tohle byla romantická jednohubka, která Vás zavede na sever Švédska.

Hlavní hrdinka Hilma, potřebuje na chvilku vypadnout a tak se rozhodne, že odpoví na inzerát. To co jí nejvíc láká je fotografie altánu, která se jí na první pohled natolik zalíbila, že neváhala ani minutu a odepsala.

Jenže si ho nepřečetla správně a místo kavárny, kde by se prodávaly chlebíčky a vafle narazí na kavárnu/čokoládovnu, kde se především vyrábí čokoládové pokušení ve formě horké čokolády a vlastních čokoládových pralinek.

Nezní to skvěle? Mě se sbíhaly sliny už když jsem si přečetla prvních pár kapitol .

Jsou tu 2 úhly pohledu. Jeden je z pohledu Hilmy, která se snaží zapadnout na novém místě a zároveň pomáhá Maggie - která jí zaměstnala v kavárně a druhý je trochu tajemný. Až na konci zjistíte, kdo to je a proč to tak je.

Byl to krásný příběh o nové šanci na život, splněných přání, konání dobrých skutků, poznání nových lidí, sounáležitosti a přátelství. Příběh protkaný osudy lidí, tragedií a romantickou linkou.

Pokud hledáte nějakou zimní oddechovku, která se udává v předvánočním čase, tak Vás tahle kniha nesmí minout. Příjemný příběh u kterého můžete vypnout a zasnít se. Rozhodně nečekejte žádné spisy scény ale lehkou romantiku, prostředí Švédska, altán a u něj kavárna s horkou čokoládou…no co víc si přát.

zuzi9
31.03.2025 4.5 z 5

Feel-good román, u kterého budete chtít pít horkou čokoládu a pojídat pralinky.

Hlavní hrdinku Hilmu už nebaví její práce ve stockholmské PR agentuře, tak se rozhodne, že dá výpověď. V časopise zahlédne inzerát s nabídkou práce a odpoví na něj, protože jí upoutá fotka altánu, kde se kavárna nachází. Po příjezdu do malého městečka Dalarna se ubytuje v chatce, kterou pronajímá trochu podivný Björn. V Altánu se seznamuje se sympatickou majitelkou Maggie, ta jí ukáže výrobu pralinek a naučí jí to. Jenže Altán se chystají bourat, chtějí tam postavit bytové domy. Podaří se ho zachránit?
Kromě Hilmina pohledu je tady ještě jedna linka z minulosti s příběhem chlapce a jeho života. Propojí se nějak minulost a přítomnost?

Hodně vtipné bylo, jak si Hilma poradila s lakomým Björnem, jehož knír svým sklonem i tvarem připomínal dva padlé vánoční stromky. Dokonalý popis kníru, to mě opravdu rozesmálo :o) Líbil se mi proces výroby pralinek a na konci knihy je recept na bábovku od Hilminy babičky. Objevuje se tady i malinká romantická linka Hilmy a Joela. Oblíbila jsem si i další postavy, Akeho, Antona a fenku retrívra Ellie.

Moc krásný příběh, klidně bych uvítala i více stránek, byla to taková lehce napsaná a čtivá jednohubka. Městečko Dalarna a jeho obyvatele jsem si zamilovala, proto doufám, že u nás vyjdou i další autorčiny knihy.

danmen
18.03.2025 4 z 5

Hanna Blixt zasadila dej knihy do veľmi zaujímavého prostredia a hlavnú postavu obklopila neveľkým množstvom postáv so zaujímavými životnými príbehmi, ktoré sa pretnú až v závere knihy. Spočiatku sa mi dej knihy zdal byť málo prehľadný, no malo to svoje opodstatnenie. Hľadala som aj ďalšie knihy od tejto autorky (sú uvedené v závere knihy), ale ani v češtine a ani v slovenčine som inú nenanašla. Škoda, pretože ide o príjemné dielko. Mne sa páčilo.

Zonia0118
12.03.2025 4.5 z 5

Knihu jsem si opravdu užila. Byl to krásný příběh zasazený do krajiny Švédska. Tento tip knih miluju a ani tato kniha mě nezklamala. Byla to krásná oddechovka na jeden den čtení. Kniha se odehrává v období zimy, Vánoc a je o záchraně altánu, přátelství, lásce, výrobě čokolády a horké čokoládě, kterou bych si hned dala. Plusové body má tato kniha za kapitoly, které se odehrávaly v minulosti a vyprávěli tak další krásný příběh. Miluju knihy, kde se protíná minulost s přítomností. Za mě krásná povedená oddechová kniha.

Autorovy knížky

Hanna Blixt