Štvanice: Díl druhý
Nick Spencer
Amazing Spider-Man (2018) série
Velký lov pokračuje! A SPIDER-MANOVI UŽ PŘI NĚM NEJDE JEN O ŽIVOT! Divoká štvanice v Central Parku eskaluje, ale díky Vulturemu a jeho zásahu začínají být souboje mezi lovci a „zvěří“ vyrovnanější… a vražednější. Do hry vstupují noví hráči, včetně děsivého Vermina, a postupně vychází najevo skutečný Kravenův plán. Co je vlastně pravým cílem téhle akce? A jakou roli v tom celém hraje Spider-Man? Finále jedné z největších pavoučích událostí posledních let! Obsahuje sešity Amazing Spider-Man (2018) č. 16–19, 16.HU a 18.HU, jejichž autory jsou Nick Spencer, Ryan Ottley, Albert Alburquerque, Iban Coello, Humberto Ramos, Ken Lashley a Gerardo Sandoval.... celý text
![Voliarty Voliarty](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Obavy sa nenaplnili, Spencer to nezbabral a Štvanica nám celkom pekne končí. Čo k tomu dodať? Všetky pozitíva, ktoré som spomenul pod predchádzajúcim dielom sú aj tu.
Kraven je zaujímavý antagnostia, s Vulturom sa pracuje úctivo a Spencer z neho robí zloducha, ktorého nie je dobre podceňovať a Arcade je zábavný ako vždy. Čo sa týka Verminov, tak mám pocit, že tu boli mierne nadbitoční. Napadli Spider-Mana a potom zdrhli. Keby tu neboli, tak sa asi nič nestane. Ako keby ich Spencer pridal len preto, lebo Vermin bol v Kravenovom poslednom love, na ktorý sa opäť dosť odkazuje.
SPOILER: Ako Kraven zomrel? Však ho mohol zabiť len Pavúk. A on si dá Spider-Manov čierny oblek a nechá sa zabiť svojim synom. Ako to funguje? Akože sám seba akceptoval ako Pavúka a keďže sa zabil sám, tak ho zabil Pavúk? Či ako? Toto Spencer nemal podľa mňa dobre vymyslené a je to jedna malinká chyba, ktorá mi trošku zkazila zážitok. KONIEC SPOILERu.
Inak som spokojný. Štvanica ako celkom bola, aj napriek drobnostiam, celkom dobrým príbehom. Druhý diel to pekne uzatvára a otvára dvere veciam budúcim. A ja som zvedavý, čo si pre nás Spencer pripravil.
![GoodGames GoodGames](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/318812/m_goodgames-pjr.jpg?v=1593629918)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Prvý diel Štvanice bol veľmi dobre vymyslený a Nick Spencer tu rozohral naozaj zaujímavé divadlo. Lovec Kraven bol charizmatický záporák a tešil som sa na finále tohto príbehu. To je prekvapivo trochu komornejšie ako by ste možno čakali a nejaké epické finále sa nekoná. Skôr sa tu odohrajú menšie súboje, ale po stránke príbehu to funguje. Rozhodne však udalosť, ktorú by si nemal nechať fanúšik komiksového Spideyho ujsť.
![fvalek fvalek](https://www.databazeknih.cz/img/users/97_/97693/m_fvalek-o8M.jpg?v=1540820109)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hezké zakončení slušně rozjetého příběhu, i když původní zápletka trošku vyběhla ve vší té nostalgii u starého Kravena a jeho poučování Petera o tom, jaké to je být tím či tamtím. Teror v parku pokračuje, ale už jen okrajově, hlavní je totiž příběh Lizarda, který se do parku snaží dostat. A s ním i jedno nečekané přátelství a pak ne tak nečekaný Vermin. Kravenovy pohnutky mi jsou i po dočtení pořád tak trošku záhadou, stejně tak proč nakonec vždycky změní názor. Nebo spíš, proč tvrdě prosazuje svůj názor, když se mu pak stačí v podstatě jen kouknout na Petera a celé to změní... Ale co už. Celkově mi postava Kravena byla sympatická a jeho finále bylo srdceryvné, částečně ale tak trošku zresetované, ale víc prozrazovat nebudu. Komplot na lovce stejně jako na lovené byl originální, i když ne tak nečekaný. Do jisté míry jsem rád, že Štvanice skončila po dvou dílech a netáhne se díle, protože jsou na seznamu důležitější věci, třeba ten stonožkový hnusák, který se neustále jen náznakově ukazuje a mizí...
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2020 | ![]() |
'Amazing Spider-Man: Štvanice 2' od N. Spencera (2018/v češtine 2023) je rozhodne najlepšou časťou tejto série a to bez akýchkoľvek pochybností!
Oproti prvému dielu je to neuveriteľne vyspelejšie a vážnejšie. Tie "svojské" začiatky mi nijako extra nevadili a odľahčený prístup som uvítal. Lenže teraz? Súčasný tón sa mi veľmi páči a ak sa komiks po tejto časti vráti zase k tomu pôvodnému, asi už budem v tomto smere naozaj sklamaný.
Ilustrátorov je tu zase viacero - tak už to pri týchto súborných vydaniach býva - no tým hlavným je teraz Humberto Ramos. Nebudem však klamať, štýl Ryana Ottleyho mi už k tejto Spideyho verzii proste sedí viac. Obsahovo tu máme 156 strán príbehu, takže opäť jeden z tých hrubších komiksov.
Lov na "zvieracích" zloduchov sa trocha dostáva do pozadia hlavného príbehu a priestor dostáva najmä Spidey, Black Cat, Lizard a Kraven. Všetky tieto dejové linky sú samozrejme úzko prepojené a hoci v scénach občas skáčeme od jednej bitky k druhej a od jednej z týchto postáv k ďaľšej, je to riešené naozaj plynulo a nerušivo. Dokonca ani tempo a napätie nepoľavujú.
Ďalšia vec je, že tu prekvapivo dosť dôležité úlohy zohrávajú aj synovia Lizarda a Kravena. Celý príbeh tak nakoniec vyústi do naozaj nečakaného záveru. Nevyhneme sa niekoľkým prekvapeniam, ale aj zvratom, ktoré vás zaskočia. Objaví sa tiež Arcane, Vermin či ďalší staronový záporák, ktorý v cliffhangeri sľubuje veľké veci. A ako som naznačil už pri prvej časti tohto dvojdielu, náväznosť na komiks ,Kravenov posledný lov' je naozaj kľúčová!
Pevne verím, že Black Cat ešte nepovedala posledné slovo, pretože jej účasť a väčší priestor ma tu potešili. Jej kostým či schopnosti sú fajn, ale najzaujímavejší je jej charakter. Navyše, tá chémia a dynamika s Petrom má tiež niečo do seba. O to viac, ak sa pozrieme na ich spoločnú históriu.
Tajomný zloduch, ktorý zatiaľ pôsobil v tieňoch je stále neznámy, no šiesty diel konečne sľubuje jeho odhalenie. České vydanie s podnázvom ,V zákulisí' je naplánované na 30.4.2024 a ja sa už veľmi teším!