Americká soda
Steve Fisher
Krátké, vtipné příběhy Američana, který již dvacet let žije v Čechách, odhalují povahu českého národa a doprovází je kreslené vtipy Marka Douši. Steve Fisher přijel do Prahy v září 1991 jako dobrovolný učitel angličtiny a žije zde dodnes. Přesto, že prodělal těžkou nemoc, uchoval si svůj pozitivní přístup k životu, začal psát humoresky pro kamaráda, poté založil vlastní blog, pak jeho humoristické sloupky vycházely v týdeníku Reflex. Blogy o Češích mají velký ohlas, zobrazují změny života lidí v průběhu dvaceti let, slabé stránky povahy českého národa atd. Skvělý překlad Jana Valešky.... celý text
Přiznám se, že mě to trošku zklamalo.Začátek skvělý a pak to začalo být na můj vkus moc detailní, popisné a nezajímavé. Pro někoho, kdo například tu dobu nezažil, to musí, podle mě, být až nudné. Jsou tam samozřejmě vtipné kapitoly, jako třeba autoškola, ale celkově jsem čekala jsem víc.
Po pár veletrefných vtipných zamyšlení jsem se těšil na parádní verbální žranici, šéfkuchař Steve však v průběhu vaření začal klimbat až ke konci krapet usnul... Za mě zajimavé ale poněkud překombinované menu.
Dobře napsaná kniha o naší české realitě od Američana, zábavná a k zamyšlení. Prostě odvaz!
Zábavná reflexe Čechů očima zde dlouhožijícího Američana. Některé kapitolky i dost tnou do živého. Některé povídky jsem četl už dříve v Reflexu, ale pobaví i na druhé čtení - někdy opravdu až k hlasitému smíchu.
Někde Steve dost tlačil na pilu, aby to bylo "vtipné". Škoda. Kresby Marka Douši geniální.