Americká tragedie III
Theodore Dreiser
3.díl románu. V tragickém příběhu mladého člověka, který v touze po bohatství a vynikajícím společenském postavení se neštítí ani vraždy, autor zachytil mnoho stránek amerického života a obžaloval společnost, která byla spoluvinna na hrdinově zoufalém pokusu vymanit se ze svého postavení...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1931 , ČinOriginální název:
An American Tragedy, 1925
![Terry11 Terry11](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31947/terry11-gNt.png?v=1586959099)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
líbilo se mi pozorovat, jak se mění charakter hlavní postavy. Naturalistické dílo, u něhož víte, že to neskončí dobře, ale přesto vytrváte až do konce. Knihy i života Clyda.
![Skjaninka Skjaninka](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38298/38298-8Wj.jpg?v=1513624719)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jedna z najdlhších kníh, čo som kedy čítala. Zaujímavý dej, psychológia hlavnej postavy taktiež skvelá a celá kniha je naozaj detailne prepracovaná. Kniha pekne vystihuje to, čo dokáže človek spraviť pre peniaze a svoj prospech. Kniha bola napísaná už veľlmi dávno, ale skutočnosť na ktorú poukazuje platí aj dnes.
![veroni83 veroni83](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Americka tragedia je jedna z knih, na ktore aj po rokoch rada spominam (citala som ju pred vyse 10 rokmi). Kniha je uzasne putava, stylom, dejovou liniou, charakterom hlavneho hrdinu aj svojou atmosferou mi pripominala Dostojevskeho Zlocin a trest. Vrelo odporucam!
![Kvothe Kvothe](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/7576/7576.jpg?v=1381127930)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ano tato kniha se dokáže dostat hluboko a čtenář se sám táže, jestli si hlavní hrdina zasloužil svůj trest. Poté zjišťuje, že vlastně neví - zasloužil? Pocitově se zdá, že ano, ale skutečně si ho zasloužil? Zemřela by i kdyby se k němu na loďce nenaklonila? Zdálo se přece, že si to rozmyslel, kdyby nic neudělala, tak by se s ní možná vrátil na břeh. No to už se nedozvíme :-) Popis soudu a pak vězení je výborný jako celá kniha a její vyznění. -----Neboť co je platné, můj synu, získat celý svět a ztratit duši?----
![_andy_ _andy_](https://www.databazeknih.cz/img/users/72_/726/m_726-a37.jpg?v=1459854917)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha je sice docela dlouhá, ale rozhodně stojí za to si ji přečíst... Téměř osm set stránek, ale hltala jsem je s velkou zvědavostí. Americká tragédie na mě opravdu velice zapůsobila..
vraždy zfilmováno 20. století USA (Spojené státy americké) chudoba, bída společenské rozdíly rozhlasové zpracování společenské romány sociální romány zakázaná láskaAutorovy další knížky
1965 | ![]() |
1979 | ![]() |
1961 | ![]() |
1977 | ![]() |
1962 | ![]() |
Cetla se mi dobre, ale vsechny postavy mi byly extremne nesympaticke , zvlast Clyde .