Amnestie, která rozpoutala peklo

Amnestie, která rozpoutala peklo
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552073/bmid_amnestie-ktera-rozpoutala-peklo.jpg 3 22 22

Napínavý thriller inspirovaný skutečnými událostmi vězeňské vzpoury v Leopoldově v roce 1990. Příběh se odehrává mezi říjnem 1986 až březnem 1990, odráží tak společenské změny, které se odehrály po sametové revoluci 1989. Právě ta zapříčinila totiž zlom, kvůli kterém ve věznici vypuklo to, co autor nazývá peklem. Před posluchači se otevírají brány, za nimiž vládne zlo v té nejbrutálnější podobě. Jeho původci nejsou jen nejtěžší trestanci, ale i samotní bachaři, kteří se ze ziskuchtivosti zaplétají do špinavých kšeftů a surových válek vězeňských gangů. Při takového výbušné směsi zapůsobí velká prezidentská amnestie jako škrtnutí zápalkou. A přeplněné vězení se okamžitě promění v inferno. Po masové hladovce vypukne vzpoura, která si nakonec vyžádá vojenský zákrok. Audiokniha Amnestie, která rozpoutala peklo Radovana Dunaje se stala literární předlohou nového československého filmového thrilleru AMNESTIE.... celý text

Lka
24.12.2023 4 z 5

Audiokniha :
Co se může stát, když prezident vyhlásí amnestii? drsný příběh o životě ve věznici, kde vězni vyhlásí nejprve hladovku a následně vzpouru. Kniha načtena Petrem Kubesem byla inspirována skutečnými událostmi.

haki34
03.02.2022 4 z 5

páčila sa. Čítala sa dobre, film som nevidela ( a ani sa nechystám). Prostredie vo väznici si dokážem živo predstaviť, i odsúdených (vlastné pravidelné skúsenosti z práce). Myslím že autor celkom dobre zachytil ich motivácie, myšlienkové pochody, budovanie rešpektu násilím..Desivé väzenské prostredie, kde skončiť fakt nechceš.
Aj časť popisujúca vzburu sa mi celkom páčila, na prípad v Leopoldove si teda veľmi nepamätám (v tej dobe som bola niekde na prvom stupni ZŠ), takže dobové výstrižky z novín na prebale knihy potešili, uviedli do skutočnej udalosti a zároveň obzvláštnili grafickú úpravu.
Amnestia...myslím, že podobné kroky je nutné veľmi, ale veľmi uvážiť... i keď dnes už sú psychologické profily bežné...nie ako v roku 1990. Disociálov a poruchy osobnosti nezmení ani nevylieči nič. A napraviť ich ? V zariadení ? Skúste si odpovedať sami... Howgh.
Za mňa teda zdvíham na veľmi dobré 4 hviezdičky...

Majto
31.12.2021 2 z 5

Zdá sa mi ešte o čosi "zmätenejšia" (v zmysle, že výsledok nenaplnil očakávania) ako predošlá.

konicekbily
22.01.2021 3 z 5

Autor se snaží realisticky popsat atmosféru a podmínky ve věznicích v ČSSR. To se mu podle mne podařilo. Druhá část inspirovaná skutečnou vzpourou ve věznici Leopoldov po amnestii v roce 1990 mi připadá nedotažená, "šitá horkou jehlou". Průměr.

Kerberos
26.05.2020 3 z 5

Tvrdá kniha popisující vzpouru v Leoppoldově na pozadí tehdejší politická situace.Film je tak o hvězdičku lepší.

Jana92
24.01.2020 2 z 5

Bohuzel mi to dalo opravdu hodne prace se do knihy zacist coz me mrzi vzhledem k tomu ze je to "pribeh" inspirovany skutecnymi udalostmi..Mozna ze film bude lepsi..

Radovan Dunaj
slovenská, 1975