Anatomie rodu

Anatomie rodu
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535855/bmid_anatomie-rodu-6612b88d7b2d5.jpg 4 187 187

Nikdo není jen zápis v matriční kolonce. Jako tvorové z masa a kostí cítíme, že s dějinami, které nás tam vmáčkly, je cosi v nepořádku Literární světoběžník, jehož nadšení děním v zemi uprostřed Evropy okouzlilo i naše čtenáře, se v románové novince zasazené do nejtužší éry viktoriánské Anglie zdánlivě obrací proti všemu, co zatím napsal. A přece je to nezaměnitelně on. Simon Mawer sloučil suchopárné záznamy obecních matrik i vzácné snímky z ohmataných rodinných fotoalb do elegie o tom, co biologové jako on obvykle pojmenovávají takto: inteligence každého organismu souvisí přímo úměrně s jeho schopností přizpůsobit se nepřátelským životním podmínkám. A dokládá to na osudech prapředků v genealogickém směru „po meči“ i „po přeslici“. Ať už tedy v jeho uhrančivém převyprávění sledujeme dickensovský zápal sirotka, jenž tolik toužil plavit se po mořích, trauma švadlenky, co ve víru velkoměsta otěhotněla s hejskem, anebo drama rodiny mladého vojáka z povolání, kterou rozdělila britská účast v bojích krymské války, výsledkem je to, že jejich nejbližší jsou nuceni protloukat se pouze díky blahosklonnosti elit hledících na ně spatra. Spisovatelovo pátrání v uzlových bodech vlastního rodokmenu ukazuje mezní situace žen-matek, jež byly v tehdejších poměrech přinuceny být samoživitelkami a bez pomoci mužů řešit dennodenní bitvy kreativně. A pragmaticky správně, protože opravnou druhou šanci dějiny člověku neposkytují. Románová kronika, v níž autor Skleněného pokoje vynesl na světlo záseky a zdánlivé suky v historii svého rodu, oslavuje neokázalé ženské odhodlání prolomit viktoriánské předsudky.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Ancestry, 2022

Interpreti: Jan Vlasák , Jan Vondráček , Eva Hacurová

kalinkacz
24.06.2023 4 z 5

Simona Mawera jsem si oblíbila díky jeho románu Skleněný pokoj. Po něm jsem sáhla po Pražském jaru a to mi naopak nesedlo vůbec. Proto když jsem zjistila, že mu letos vyjde novinka Anatomie rodu, tak jsem si řekla, že mu dám ještě jednu šanci. To jsem ale netušila, že Anatomie rodu z jeho tvorby lehce vybočuje a nejde tak úplně srovnávat s autorovými jinými romány.
Jedná se totiž o románovou kroniku, která se věnuje autorovým předkům. Ocitáme se v 19. století sledujeme osudy několika obyčejných lidí - námořníka, švadleny, vojáka (jeho linka mě popravdě bavila trošku méně) a jejich blízkých.
Nejprve jsem si říkala, co to vlastně čtu, ale pak jsem naprosto propadla osudům postav a nemohla přestat číst. Příběh je napsaný naprosto neuvěřitelně a za mě je to nejlepší kniha od autora, kterou jsem doposud četla. Uvnitř najdete i dobové dokumenty, které celý děj umocňují.
Za sebe moc a moc doporučuju, výborné čtení!

Runinka
18.06.2023 5 z 5

Autor opět nezklamal a zavedl mě do tajemství vzniku svého pokolení.

Italkaaa
08.06.2023 5 z 5

Opravdu bravurně dovyprávěný příběh. Takových knih nevychází mnoho. Silný příběh, silné postavy, logicky jednající, dojemný, nikoliv plytký. Doporučuji všem.

SiskaE
06.06.2023 5 z 5

Tohle byla taková nádhera! Mawer zase v trochu jiné, ale skvělé podobě. Je to z velké části román, trochu i pátrání po osudech jeho předků a po tom, co všechno obyčejní lidé museli v 19. století vytrpět. Z pohledu dnešního člověka je to silná připomínka toho, za co vše vděčíme svým předkům...