Anglický zabiják
Daniel Silva
Gabriel Allon / Agent Gabriel Allon série
Špionážní román ze současnosti, jehož hlavním motivem je krádež židovského majetku nacisty a podíl Švýcarska na ní. Gabriel Allon je uznávaný restaurátor obrazů, ale také příležitostný agent Mossadu. Dostává za úkol odjet do Curychu, aby si pod záminkou restaurování originálu Rafaela promluvil se švýcarským bankéřem Augustem Rolfem, který kontaktoval izraelskou tajnou službu. Nachází ho však zavražděného, je zatčen, vyšetřován a nakonec vyhoštěn. Na příkaz Mossadu se spojí s bankéřovou dcerou a společně pak postupně odkrývají tajemství nejen jejího otce, ale i skupiny švýcarských bankéřů, kteří si přivlastnili nacisty ukradené umělecké předměty patřící Židům. V patách je jim však najatý vrah, zvaný "Angličan", který za sebou zanechává mrtvé. Napínavý román vracející se ke stále živé historii.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2005 , DominoOriginální název:
The English assassin, 2002
Když jsem si tuto knížku půjčovala, měla jsem trochu obavy, že tento žánr - špionážní román, bude spíš něco pro pány a že mě to asi nebude až tak bavit. No, opak byl pravdou. Temné stíny druhé světové války, umělecké předměty ukradené Židům a střídání zajímavých reálií Švýcarska, Francie, Korsiky, Portugalska, Anglie a Itálie tvoří napínavou kulisu tohoto poutavého příběhu. Za mě 5*.
Kniha se dobře četla a byla zajímavá. Konec byl nečekaný.
Nedporučuji lidem, kteří trvají na tom aby vše bylo realistické - třeba jsem nechápal, proč zloduši vždy nejdřív nechají hlavního hrdinu aby získal další stopu a teprve potom člověka který mu tu stopu dal odstraní. Mě to nevadilo, takže plný počet bodů.
Na amerického spisovatele celkem dobrá znalost problematiky holocaustu.
Zatiaľ pre mňa najlepšia Silvova kniha. Veľmi dobre napísaná. Jedine ma sklamalo nepochopiteľné konanie zabijaka.
Gabriel Allon se mi jako hrdina začíná dost líbit. Konec knihy byl sice trochu přeslazený, ale dobře se to čte, má to atmosféru a zajímavé postavy.
Tak já si zřejmě nenašplhám u obdivovatelů. Na rozdíl od "Posla" mi to přišlo jako podivná šaráda, ve které hrdina potkává houfy padouchů, kteří po setkání s Gabrielem zázračně prozřou a postaví se na stranu dobra. Nebo nesplní zadaný úkol. Motiv selhání nájemného vraha jsem tedy nepochopil. Byl snad uchvácen hrdinčinou hrou v housle, či jejím smutným osudem? Může mi to prosím někdo vysvětlit, možná mám jen přibržděno. Na druhou stranu oceňuji snahu dloubnout do temné historie švýcarského bankovnictví.
Nu neházím flintu do žita, na stole mám "Portrét špionky", tak uvidíme.
Opět výborný thriller z řady Gabriela Allona. Lépe je číst ji jako první román, pro ty kteří již mají za sebou některé předcházející kousky, může z počátku nudit opakování fakt z minulých dílů. Naštěstí následuje opět napínavý děj s místy až mrazivě stupňovaným napětím. Námětově jde opět o obranu Židů a jejich práv, zde jde hlavně o temnou úlohu Švýcarska za 2. světové války.
Aha... áno spomínam si, túto knihu schledávam vynikajúcu... bolo to fajn ked Gabriel mal vyrovnaného súpera. 5/5
Kniha kde zasa D. Silva preukázal svje majstrovstvo v špionážnom žánri. Doporučujem každému kto má rád napätie a zápletku.
druhá světová válka (1939–1945) americká literatura thrillery špionáž
2003 | Umění zabíjet |
2005 | Agent Mossadu |
2001 | Spící agent |
2004 | Smrt ve Vídni |
2004 | Zpovědník |
Druhá kniha od tohoto autora a první se mi četla nějak lépe. Ne že by byl příběh méně zajímavý, ale šlo to trochu hůře. Dám si teď "pár knížek" od tohoto autora oddech a uvidíme jestli se pustím do další. Není špatná, ale prostě mi nějak tentokrát tento druh četby nesedl.