Agent Mossadu přehled
Daniel Silva
Gabriel Allon / Agent Gabriel Allon série
Špionážní román odehrávající se v současnosti reflektuje mezinárodní vztahy ve světové politice. Vztahy mezi Palestinou a Izraelem jsou čím dál více napjaté. V Itálii neznámý útočník vyhodil do povětří Izraelské velvyslanectví, zbylé přeživší svědky postřílel. Do služby je povolán bývalý agent Mossadu Gabriel Allon, který se již těšil na zasloužený odpočinek u své restaurátorské práce. Celý konflikt je však velmi komplikovaný, proto si vlastně není hlavní hrdina jistý kdo koho pronásleduje.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Agent Mossadu. Přihlašte se a napište ho.
Osvědčená špionážní klasika opět nezklamala. Gabriel Allon je prostě miláček a basta fidli. Sice sem tam někoho zavraždí, ale jenom ty zlé. A navíc - on to v podstatě dělat nechce, raději by si v poklidném chladu kostelů a bazilik restauroval všechny ty staré mistry, ale když oni ho vždycky nakonec přesvědčí. Vědí, kde má slabé místo. Protože všichni nějaké máme. I děsně profesionálně vycvičení tajni agenti.
"Občas uvažoval, jestli si ještě uchoval dostatečnou zásobu emocionálního chladu potřebného k tomu, aby na veřejné ulici přistoupil k nepříteli a napumpoval mu tělo kousky žhavého kovu."
Ze všech dosavadních knih série mi tato přišla nejsmutnější. Ne kvůli napínavému ději, ale kvůli pozadí děje, které je tvořené nenávistí, násilím a nekonečnou řadou špatných a ještě horších rozhodnutí. Je to o to tragičtější, že situace stále trvá. Chiary je mi líto, že s ní velký agent nejednal právě fair.
Kniha Agent Mossadu v seznamech
2003 | Umění zabíjet |
2005 | Agent Mossadu |
2001 | Spící agent |
2004 | Smrt ve Vídni |
2004 | Zpovědník |
Jeden ze starších příběhů ze série o Gabrielu Allonovi. I přesto, že už jsem přečetla několik novějších knih o tomto agentovi, jsem ráda, že jsem se dostala i k této knize. Je tu docela dobře vysvětlen prapůvod sporů mezi Palestinci a novodobými Židy a jejich boje o území a snaha o pochopení jejich mentality. Taky pasáž, kde Lea (Gabrielova manželka) popisuje svoje vnímání reality je hodně zajímavá.