Angolský pochod smrti
Vladimír Kavčiak
Napínavá kniha Vladimíra Kavčiaka popisuje beletristickou formou skutečnou událost, k níž došlo v Angole v roce 1983. Tehdy zde bylo žoldnéři ve službách prezidenta Savimbiho zajato šestašedesát československých občanů (dvacet osm expertů, lékařka, dvě zdravotní sestry, čtrnáct manželek odborníků a jedenadvacet dětí), ), kteří pracovali na výstavbě tamní celulózky. Únos byl pro všechny velký šok - někteří si mohli sbalit věci, jiné jen vyhnali ven jak byli. O čtyři dny později vyrazili zajatci na tříměsíční strastiplnou pouť na východ země, při které ušli pěšky 1500 kilometrů a přes 1000 kilometrů ujeli na korbách nákladních aut. Při pochodu zemřel 19. dubna sedmatřicetiletý Slovák z Bratislavy Jaroslav Navrátil. Ostatní nakonec přežili a po roce byli propuštěni na svobodu. Ale tento „šťastný konec“ byl pouze zdánlivý. Jak se útrapy spojené s pochodem smrti podepsaly na životech, zdraví a osudech zajatců? A proč k této události vůbec došlo? To vše se dovíte v nadmíru čtivém textu Vladimíra Kavčiaka.... celý text
Film je tady : https://uloz.to/hledej?q=angolsky+denik+lekarky&autocomplete=std a dokument o této události tady : https://www.youtube.com/watch?v=YcK8AL4hmJI
Knihu jsem nečetl, tak nevím, do jaké míry může být toto beletristické zpracování objektivní a autentické, ale jde o skutečnou událost z našich poměrně nedávných dějin. V roce 1984 byl o tomto únosu natočen film Angolský deník lékařky, viz https://www.csfd.cz/film/24699-angolsky-denik-lekarky/galerie/?type=1
Knihu jsem četla na jeden zátah, téměř bez odkládání. Bavila mě a říkala jsem si, že vzít partu Čechů a poslat jí na pochod kdesi v Africe (doufám, že je to v Africe), je velmi poutavé pojetí příběhu a je to krásně vymyšlené. Nějak mě prostě nenapadlo ani uvažovat, že by kniha mohla mít reálný základ. Následně jsem knihu uložila do knihovny a tak po půl roce vyšla na streamu pod sérii Slavné dny, reportáž právě o této události. najednou mi zasvítila červená kontrolka s pocitem, počkat to odněkud znám. Kniha tím dostala další rozměr. Rozhodně je krásně napsaná a stojí za to, já jí koupila v levných knihách a poměr kvalita cena je více než uspokojivý.
Děj vyprávění vychází ze skutečnosti. Tento příběh si pamatuji, že proběhl tehdy médii. Náhodou jsem sehnal knížku tak jsem ji přečetl. Příběh je to k neuvěření jak život umí potrápit. Je vidět, že pořád svět není v pořádku. Dějiny se v pozměněném tvaru pořád opakují. Pořád děláme zásadní a hrubé chyby. Snad se vše časem zlepší.
Tento příběh by se měl učit ve škole. A takové knížky i příběhy by se neměli zapomínat.
Nemůžu říct,že to byla krásná knížka! To se prostě o takovýchto knihách ani nepsat nemůže. Tématika ne pro každého, ale za mě rozhodně 5 * mělo to spád a napsané velmi čtivě. Na mě něco popsané až do moc velkých detailů. Rozhodně stojí za přečtení.
2009 | Angolský pochod smrti |
2000 | Jiří z Poděbrad: Tlustý král |
2011 | Podvod Karla IV. |
2009 | Golem a Sára - Záhadné vraždy v pražském ghettu |
2009 | Nevěrná |
S chutí jsem si přečetla tuto knihu a mnohému jsem rozuměla, protože i já jako dítě jsem byla s rodiči v zahraničí na dlouhodobém pobytu. Škoda, že se na tuto anabázi už pomalu zapomnělo. Ráda si znovu pustím film.