Anna ze Zeleného domu
Lucy Maud Montgomery
Anna ze Zeleného domu série
1. díl >
Nesmrtelný příběh upovídané zrzky v novém ilustrovaném vydání. Jedenáctiletá Anna Shirleyová je sirotek. Po nepříjemných zkušenostech s životem u pěstounů přichází do Zeleného domu na ostrově prince Edwarda. Ačkoliv si přísná Marilla a její laskavý bratr Matouš původně přáli chlapce, rozpustilou Annu si brzy zamilují. A tak pihovatá dívenka konečně nachází pravý domov i první opravdovou kamarádku. Legendární kanadský příběh plný optimismu i laskavého humoru se vrací v nezkráceném vydání.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2022 , Albatros (ČR)Originální název:
Anne of the Green Gables, 1908
Dívčí románek? Kdyby se ke mně takové označení doneslo předtím, než jsem se do knihy pustil, možná bych jí nedal šanci. A to by byla jednoznačně škoda. Škoda větší než Superb, troufám si říci.
Přestože příběh se točí víceméně "jen" kolem dospívání adoptovaného sirotka, podařilo se v něm zachytit ducha končící Belle époque, ducha laskavého a zvídavého a pořád ještě trošinku biedermeierovského.
Autorka vše dávkuje přesně rukou lékárníka se čtyřicetiletou praxí - nevinnost, radost, vtip i smutek. Anna řeší věci, které by děti tak nějak řešit asi měly - místo probírání pornografie a soutěžení v co možná nejpříšernějším zprznění mateřštiny. Zkrátka idyla, ale kupodivu uvěřitelná.
Jen jedno varování: je pravděpodobné, že po přečtení této knihy se vaše dcera (a možná i syn, kdoví?) zblázní do nabíraných rukávů.
Jednoznačne úžasný začiatok série. Milé, vtipné. Annine predstavy o čerešni sú naozaj na zamyslenie a jej súperenie s Gilbertom pochopiteľné. Jedna z mojich najobľúbenejších kníh.
Je to dívčí románek, ale inteligetní a vtipný a dojemný tak akorát. Tuhle knížku mého raného mládí si občas přečtu i teď, bezva lék na blbou náladu :-).
Takhle vypadá moje nejmilejší kniha. Ta, která mě tahá už od 12 let ze splínů. Vím, že to je dívčí románek. Ale nic nemění na tom, že pro mě je to kniha srdce, asi 40x čtená. Znovu jsem si knihu přečetla. březen 2013 a stále na mě působí jako naprosto uklidňující a milá knížka
přátelství zfilmováno kanadská literatura adopce pro dívky člověk a příroda sirotci dívčí romány přátelství z dětství
1993 | Splněný sen |
2019 | Anna z Avonlea |
1995 | Annin vysněný domov |
1994 | Anna v Glene St. Mary |
1993 | Emily z Nového Mesiaca |
Od dětství moje nejoblíbenější knížka :-). Při špatné náladě po ní sáhnu a nikdy nezklame, ale zahřeje u srdíčka - jako dítě jsem dle Annina vzoru pojmenovávala kdejaký strom :-). Myslím že současným dětem by trochu romantiky také prospělo. Věřili by jste, že až teď sem zjistila že má pokračování? :-)