Archa Petrkov
Josef Kroutvor
Jeden z významných středobodů české poezie, literatury a výtvarného umění leží v Petrkově na Vysočině. Staré a bytelné stavení, bývalý selský zámeček s věžičkou, dům podobný biblické arše, poskytoval po mnoho let fyzické i duchovní útočiště básníkovi Bohuslavu Reynkovi, jeho francouzské ženě Suzanne Renaud, synům Danielovi a Jiřímu. Do Petrkova přicházeli přátelé, návštěvníci, významné osobnosti, před zámečkem se dodnes zastavují ctitelé Reynkovy poezie a jeho grafického díla. Publikace Archa Petrkov (nakl. Měsíc ve dne) je připomínkou živé tradice, osudů a událostí a také poctou "klukům z Petrkova" - Jiřímu, překladateli kultovního Pourratova románu Kašpar z hor, a Danielovi, fotografovi, autorovi magických fotomontáží. Knihu doprovázejí texty editora Josefa Kroutvora, Miloše Doležala a Josefa Mlejnka. Fotografie Františka Nárovce a další unikátní historické fotografie zachycují venkovské prostředí Petrkova, běžný, každodenní život domu i hravé chvíle s milovanými kocoury. Koncepce knihy vychází ze žánru tzv. básní v próze, přináší některá nová fakta, opomenuté ilustrace, a doplňuje tak obraz Petrkova, legendy české kultury.... celý text
Krásná kniha, moc pěkně graficky zpracovaná, a navíc o všech ústředních členech Reynkovy rodiny, rodičích i synech. Fotografie, básně, příspěvky a komentáře. Je to magické místo, tenhle Petrkov, a stačí si o něm i jenom číst... Slovy se snad ani nedá popsat ten duch místa, který zde vládne. Škoda jen, že člověk může nasávat už "jen" z odkazu, i když i za ten jsme povinni být vděčni... Děkuji.
Pocta Bohuslavu Reynkovi, já za knihu moc děkuji. Navíc mě těší, že statek je již prodán a snad i někdy rekonstruován.
Kniha je nádherně zpracovanou poctou lidskosti i všemu uměleckému v duších Bohuslava, Suzanne, Daniela a Jiřího Reynků.
Poctou arše - zámečku v Petrkově, která snad zůstane svědkem tichých životů této rodiny i místem, kde se podaří uchovat odkaz jejich hrdinství, svornosti, přátelství, poetiky i víry v Boha pro budoucnost.
"Blázen jsem ve své vsi, / znají mě smutní psi, / bílí psi ospalí, / plynoucí do dáli, / žádný z nich neštěká: / těší mne z daleka, / jsou to psi oblaka, / běží a nekvílí. / Smutkem jsme opilí, / kam jedeme nevíme, / požehnej duši mé, / pastýři prastarý / s hlubokými dary / měsíce a bdění, / s trny na temeni / těžkém, rozbodaném / jako srdce. Amen."
7/7
Číst a prohlížet si takové věci mi dělá moc dobře. Ideální čtení na adventní a zimní čas. Petrkov sám o sobě si na nic nehraje, kniha o něm taky ne. Fotky zachycují neučesaná zátiší petrkovské archy a její obyvatele, kteří prostě museli být bytostně dobří a milí lidé. Texty jsou vesměs poetická óda na to unikátní místo. Doufám, že pod ministerstvem kultury se areál dostane do dobrých správcovských rukou a tohle všechno v něm zůstane zachováno.
Tuhle knihu jsem si nadělila před Vánoci a četla ji pomalu, pomaloučku. Je to kniha, která pokorně čeká, až bude čtenář připraven ponořit se do petrkovského ticha, až bude naladěn na slovo a obraz, až otevře své srdce kráse bez pozlátka. Pro mne je tohle malý klenot, díky za něj!
životopisy, biografie paměti, memoáry regionální literatura Petrkov (Lípa, Havlíčkův Brod, Česko) Havlíčkův Brod
1991 | Egon Schiele |
1990 | Potíže s dějinami |
2019 | Poletování jednoho ptáčka |
2019 | Lesní eseje. Texty z česko–rakouského pomezí a Šumavy |
1983 | Hlava Medusy |
Mám ráda listopadovou melancholii a tato kniha se k ní perfektně hodí.
Přiznám se, literární a výtvarné dílo Bohuslava Reynka obecně mě až tak neoslovilo - narozdíl od černobílých fotografií syna Daniela a překladatelství Jiřího - ale autorova osobnost a především atmosféra a stará duše rozpadajícího se Petrkova plného koček, starých knih a tajemství má v sobě mnoho chytlavého a magického.
Doprovodné eseje J. Kroutvora tuto atmosféru velmi dobře zachycují.