Armáda
Miroslav Žamboch
Bakly na minulost nezapomněl, smířil se s ní. Žije stranou od lidí, stará se o jediného člověka na světě, na kterém mu ještě záleží, o svou dceru Zuzanu. Někdo udělá chybu a ohrozí její život. Byla to jeho poslední chyba, nezastavitelné monstrum je zpět. Čím víc nepřátel zabije, tím má Zuzana větší šanci na přežití. A zabíjení – v tom je nejlepší.... celý text
Všechny povídky sborníku Armáda spojuje motiv hrdiny, bojujícího proti absolutní přesile. V tomhle ohledu Miroslav Žamboch dotahuje texty k dokonalosti, kdy se soustředí pouze na to podstatné a všechny kudrlinky okolo nechává dohrát ve čtenářově fantazii. V pozadí je sice znát určitý chronologický vývoj, není však potřeba pamatovat si kdo s kým a jak, protože příběhy fungují samostatně. Explicitní brutalitu pak tvůrce používá jen v momentech, kdy je to nutné pro vykreslení situace, umí ovšem ve správný moment násilí utnout, aby zůstal prostor pro vlastní děj. Samozřejmě nejde o čtení pro slabší povahy a ani milovníci jemných metafor si nepřijdou zrovna na své. Jedná se o nepřetržitou akční jízdu, čítající jednou sedmdesát stran, podruhé padesát, ve všech případech ale stoprocentní. Miroslav Žamboch tak opětovně dokazuje, že na poli hrdinské fantasy nemá u nás prakticky konkurenci. Bakly možná není v literatuře tím nejsofistikovanějším hrdinou, zato už dnes je legendou a bude jí navždy.
Taky jsem Armádu koupila jako novinku, a tak mě zaskočilo, že jsou to vlastně povídky, co jsem už četla, nicméně těch peněz nelituju. Svým způsobem Žambochovi splácím dluh, protože knihy, které nebyly k sehnání, jsem si stáhla.
Ale už bych opravdu uvítala nějakou novinku.
Bakly – Armáda je prostoupen příběhy téměř neporazitelného zabijáka, který s klidem ledoborce proplouvá řadami nepřátel jako nůž máslem. O tom, že Miroslav Žamboch umí psát rozhodně není pochyb. Svědčí o tom propracovanost fikčního světa a reálií v knize popisovaných. O dynamice a skoro až filmové přehlednosti akčních a bojových scén ani nemluvě. Autor navíc není zbytečně popisný, což je u tohoto typu literatury rozhodně žádané. Největší zájem ve mně pak budily hlavně vedlejší postavy v čele s úlisným intrikánem Lasičkou a Baklyho dcerou Zuzanou, u kterých bych rozhodně uvítal, kdyby dostaly více vlastního prostoru. Tak tomu ale dost možná u románů s Baklym, kterých je na trhu hned několik bude. Podobně, jako tomu oproti povídkám bylo u Zaklínače v sáze o Geraltovi a Ciri, kde se celý svět a postavy pořádně rozvinuly právě v románech.
Ať už jste autorovými fanoušky, nebo si chcete přečíst akcí nabitou nenáročnou, ale velmi čtivou knihu, seznamující vás s jednou z nejznámějších spisovatelových postav, je toto dílo to pravé. Mě rozhodně navnadilo a zase jsem si jednou po nějaké době potvrdil, že tuzemská žánrová scéna má k dispozici velmi dobré autory. A za to jsem opravdu rád.
Jsem rád že tahle kniha vyšla. Kolibříky jsem nekupoval přeci jen ta cena a velikost sešitku mi nešlo k sobě. Jen jsem myslel že v časové ose bylo Holýma rukama před Andělem bez slitování. Původní tři povídky super ty druhé dvě ale nebyly slabší a opravdu se mi líbily také. Já osobně mám Baklyho raději než Koniáše, je to moje srdcova postava už od Bez slitování. Klidně by mohlo vycházet o něm více, rozhodně prostoru by zde bylo dost díky oknům které ty povídky dělají ale uvítal bych více propojovacích bodů abych si je mohl propojit v časové linii.
Od kolibříků uteklo již 15 let, takže celkem chápu, proč to vyšlo. Povídky výborné, ta dosud nevydaná je paradoxně nejslabší. Postava Baklyho je podle mého názoru vyčerpaná.
Ach jo. Pět povídek, z toho čtyři báječné, jenomže zrecyklované a notoricky známé z kolibříků, jež jsem již dříve zaslouženě ocenil pěti hvězdami. Proto ty čtyři povídky nyní opětovně nehodnotím. Pouhé dvě hvězdy dávám zbývajícímu neznámému pátému přívažku s názvem "Inkognito", který můj oblíbený Mistr M.Ž. nejspíš vytvořil ještě předtím, než poprvé dostal občanský průkaz. Jedna z těch čtyř skvělých povídek se jmenuje "Návrat zabijáka" a já bych si moc přál, aby po několika letech tápání došlo také na "Návrat geniálního Mirka Žambocha".
Pěkná kniha do sbírky. Pět povídek, z nichž jen ta pátá má premiéru. Ale protože u tří z nich se jedná o dávno vyprodané a vysoce ceněné sběratelské „kolibříky“ (jeden mi chybí☹), a čtvrtá vyšla v časopisu, má vydání Armády svou logiku. S chutí jsem se znovu začetl, znovu vysoce ocenil akci, spád i „živost“ vegašského světa a potvrdil si, že Bakly a jeho vévoda (zasvěcení vědí) jsou pro mě jedny z nejlepších postav české fantasy. Sbírka mých Žambochů v knihovně se utěšeně rozrůstá, navíc Triton/Trifid se snaží udržovat disciplínu v hřbetech knih, takže na třetí polici vpravo je i příjemný pohled.
95 % (zatím 10 hodnotících s průměrem 96 %).
…
Odhodil jsem katzbalger, kabát, přídavné chrániče ramenou a vysoukal se z košile.
Vojáci se připravili k útoku, ale čekali, co bude dál.
„Zbláznil se,“ okomentoval někdo mé počínání.
Také jsem měl ten dojem
„Bože, to je špalek masa, jak na tři chlapy,“ doplnil jiný.
Na dva, ani o kousek víc. Nechápal jsem, co mají všichni pořád s těmi třemi chlapy.
Když jsem stál do půl pasu nahý, cítil jsem se volný a pohyblivý jako dřív.
Bohužel jsem se pořádně nepodíval, že jde o soubor už dříve vydaných knížek (které mám), takže jsem tak trochu vyhodil peníze, ale co se dá dělat ;-) Baklyho mám jinak celkem rád, ale Koniáš to nikdy nebude ;-)
Ak by cena bola 100kc tak pohoda ale spisovatela ktory uz nema napady a tazi iba z predchadzajucich dielov urcite nepodporim.Priklad posledny diel bakly zbytocne vyhodene peniaze a nasledne som knihu predal za 100kc na inzerat.Bakly akopostava sama o sebe nie je zla ale to co urobil pan zamboch v poslednom diely viac akopolovica knihy bola len o tej veci.Takze bud pockam na kniznicu alebo si ju o par mesiacov stiahnem.
Precteno za jeden vecer. Ocenuji toto souhrne vydani, protože dve ze tri malych knizek se jiz nedali sehnat.
Tenhle výbor mne hodně potěšil, zavzpomínal jsem na své začátky s českou fantasy zhruba před 15 lety. A utvrdil v tom, že Bakly a Koniáš od Žambocha patří k tomu nejlepšímu, co se u nás od té doby napsalo v tomto žánru.
Část díla
Anděl bez slitování
Holýma rukama
Inkognito
Krátká zastávka na dlouhé cestě
2015
Návrat zabijáka
2007 | Drsný spasitel |
2009 | Na ostřích čepelí |
2003 | Bez slitování |
2004 | Ostří oceli |
2004 | Seržant |
Otevření knihy mě naštvalo, protože to začíná povídkou, kterou velmi dobře znám, další taky, znal jsem skoro všechny. Ale mám je rád a jistě si je někdy přečtu zas. Abych byl fér, musím dát plné hodnocení. Potenciál Baklyho rozhodně není ještě vyčerpán, takže se těším na, snad brzy, něco nového.