Asterix gladiátorem
René Goscinny
Asterixova dobrodružství série
Prefekt Galie se rozhodl přivézt Césarovi originální dárek... Trubadixe, barda o němž Majestatix říka že zpívá stejně špatně, jako je dobrý kamarád... a on je výborný kamarád, jak dodává Panoramix. Asterix se spolu s Obelixem vydává zachránit uneseného barda do Říma, kde je zatím Trubadix odsouzen k předhození lvům. Naši hrdinové se nechají najmout jako gladiátoři a zcela zvrátí průběh velkých her...... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 1992 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
Astérix Gladiateur, 1964
Velice velice nadprůměrný díl Asterixe. Asterix s Obelixem jdou do Říma zachránit barda Trubadixe, kterého chtěli dát jako dárek Caesarovi do arény a hrozilo mu setkání se lvy. Mnoho vtipných momentů, např. Asterix a Obelix v lázních, skvělí gladiátoři a asi nejlepší věc na tomto dílu je fénická obchodní společnosti. A tak bych se nebál tento díl řadit k těm nejvíce nejlepším.
Místy vtipné dobrodružství posílá Asterixe s Obelixem do Říma, aby zachránili barda Trubadixe. Cestou poznávají komického fénického obchodníka a v Římě dokonce naráží na krajana. Debutují zde jinak piráti, populární postavy, jimž Galové vždy potopí jejich loď. Chvílemi se příběh trochu táhl a gladiátorské téma bylo vlastně až v samotném závěru.
"Ti Římani jsou blázni!" Mimořádně povedený díl, příběh krásně žene absurdita únosu barda, kterého by nikdo nezachraňoval, ale když jsou únosci Římani, jde hned o hrdost. Velice se mi v tomto díle líbí humor, několikrát jsem se musel smát nahlas, vtípky totiž pěkně navazují a často se ve své podstatě opakují, ovšem nejsou repetitivní. Mohl bych tu z té spousty povedených vtipů nějaké vypsat, ale to bych tu zanechal neúprosně dlouhý komentář. :) Určitě jsem Asterixe gladiátorem nečetl naposledy.
Převládá zde neporazitelnost hlavních hrdinů a nekonečné ponižování Římanů.
Dobré nápady a hlášky tady jsou, ale ne v takové kadenci a hojnosti jako ve druhém díle.
Ikonická kresba je už samozřejmost.
Ve své podstatě docela klasický díl Astrixe s veškerým kořením, které od něj fanoušek očekává, ale bez takového toho "wow" efektu, který z comicsu učiní nezapomenutelnou záležitost.
Obelix: A jak se takový byt jmenuje?
Násobix: LSD... Latinská Smíšená Domácnost.
Tenhle díl mi přišel ještě vtipnější než dva předchozí. Spousta povedených hlášek a narážek. A hlavně se tu na scéně konečně objevují moji oblíbení PIRÁTI! I když jen na okamžik. XD
Příběh o tom, jak si vesničané mysleli, že nenávidí barda Trubadixe, ale když ho Římané unesli, tak všem začal chybět, a tak vyslali Asterixe s Obelixem k jeho záchraně. Naši hrdinové doputují až do Říma a dostanou se až do gladiátorské školy, kde svými kousky téměř přivedou k šílenství drsného velitele glaidátorů i majitele gladiátorksé školy :)) A aby toho nebylo málo, tak Trubadixův zpěv zažene i divoké lvy :))
Nejlepší scénka:
Fénická galéra plná veslařů připoutaných k veslům.
Asterix: "To jsou otroci?"
Kapitán: "Ne, to jsou společníci. A já jsem jejich ředitel!"
Jeden z veslařů: "Podepsali jsme smlouvu a zapomněli si ji přečíst..."
A jsme na vrcholu. Kadence gagů nemá obdoby. Jedna vypointovaná situace střídá druhou a vše vrcholí gladiátorskými "hrami".
Možná jen o špetku slabší na humoru a ději oproti dvěma předešlým výborným dílům, ale i tak, jako obvykle, hrdinští neporazitelní Galové nezklamali! Tentokrát keltští válečníci zachraňují svého kamaráda barda Trubadixe ze spárů zrádných Římanů...
Znovu nezklamal.
"Já si nejsem jist, jestli se na takovou práci hodím." "Pro začátek stačí když ty menhiry budeš nosit po jednom."
1973 | Mikulášovy patálie |
1997 | Malý Mikuláš |
1997 | Mikulášovy prázdniny |
1997 | Mikulášovy průšvihy |
1997 | Mikuláš a jeho přátelé |
Prefekt Galie unese Trubadixe do Říma jako dárek Caesarovi, aby bojoval v aréně jako gladiátor. Asterix s Obelixem vyrazí na záchranou misi, protože ví, že by Trubadix v aréně nepřežil. A tak oba poznávají Řím, jeho památky, způsob života a bydlení římanů, jejich oblíbené lázně, ale hlavně je nutno rychle zachránit Trubadixe. Na těchto příbězích mám rád narážky na historické události a hlavně humor a vtip, které se prolínají celým příběhem.
Ten Brutus, ten Brutus ... s tím ničemou budou ještě potíže
V dějepise se dovíte, jak měl Caesar v této předpovědi pravdu.