Ať se rozhodneš jakkoliv
Jakub Szamałek
Skrytá síť série
1. díl
Tohle není sci-fi. Tušíte, kdo ve skutečnosti ovládá váš život? Na jisté varšavské ulici dojde k dopravní nehodě, při níž zemře herec a moderátor oblíbeného pořadu pro děti Ryszard Buczek. Všechno ukazuje na to, že ztratil kontrolu nad vozidlem. Redaktorka bulvárního portálu Julita Wójcická je však přesvědčená, že Buczkovi někdo s odchodem z tohoto světa pomohl. Nezkušená novinářka začne pátrat na vlastní pěst a brzy si uvědomí, že pravda o smrti oblíbeného moderátora je mnohem děsivější, než by si kdo dokázal představit. Julita obdrží anonymní varování a s hrůzou zjišťuje, že ve světě řízeném moderními technologiemi nic není jako dřív. Zločinci používají nové, dosud neznámé metody, všechno je dovoleno a každý náš krok na síti lze zpětně vysledovat…... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2020 , HostOriginální název:
Cokolwiek wybierzesz, 2019
"My už v tý dystopický kyberbudoucnosti žijeme. Jenomže interface je uživatelsky příjemnej, takže to nikomu nedošlo."
Ďalší román, kde je ústrednou témou kyberkriminalita a darknet. Tento je síce menej akčný, zato osobnejší a ide viac do hĺbky. Kultúrne aj geograficky blízke prostredie severných susedov navyše umocňuje pocit imerzívneho zážitku. Veľmi príjemné prekvapenie. Rád by som si prečítal pokračovanie.
E-KNIHA: Tato kniha - opravdu velké překvapení. "Internet je zmršený, aplikace jsou zmršený, uživatelé jsou zmršený." Věta, která dokonale ztělesňuje knihu a rezonuje s mým názorem. Napínavá knížka o moderních technologiích, aplikacích a internetu. O těch stinnějších stránkách. O bezpečnosti. O jedné na první pohled nepochopitelné vraždě. Svižné tempo, zajímavé postavy. Nenásilný, chytrý apel na společnost. To vše navíc zabalené do polské tak blízké a přitom vzdálené kultury. Jsem spokojená. A strašně bych chtěla druhý díl (nebo další autorovu knihu.)
Klasická témata známá ze severských thrillerů (od hackerství až po genderovou nerovnost), avšak překvapivě originálně pojatá. Přesto, že Ať se rozhodneš jakkoli působí na první pohled jako další z řady zaměnitelných románů (zvláštní jen tím, že autorem není Švéd, nýbrž Polák), nenechte se zmást. Szamalek využívá klasické postupy a motivy současných severských detektivek, nicméně jde mnohem více do hloubky než leckterý světový bestsellerista. Navrch přidává taktéž mnohem uvěřitelnější postavy.
Překvapivý thriller z atraktivního prostředí, kdy se nechce věřit, že i taková může být realita. Houževnatá a akční reportérka se kterou nebyla nuda si mě získala. Ale i ostatní postavy, které byly dosti zajímavé se mi líbily. V příběhu jsem našla i odpověď na jednu mou otázku, týkající se temného internetu, nad kterou jsem dlouho přemýšlela, takže bonusová hvězda k dobru :) Odpověď na email zní ANO (si tipuji) a těším se na další díl (si přeji).
Dobrý a napínavý příběh o nebezpečích internetu a zajímavé srovnání polské reality s českou. Donutilo mě to změnit hesla na bezpečnější :-). Překvapilo mě, že Polky jezdí do Česka na interrupce a že je to stojí tolik peněz.
Klobouk dolu! Moc povedená knížka . Spousta lidi opravdu stále netuší, jak dokáže být internet nebezpečný...doufám, že bude pokračování.