Atlantis - Poslední ratolest zmizelé země
André Laurie
Dobrodružně fantastický román o objevení zbytku zmizelého kontinentu a o setkání s jeho obyvateli. Dílo uznávaného klasika francouzské dobrodružné a SF literatury (1845–1909), současníka a spolupracovníka J. Verna.
Opravdu příběh vernovského ražení. Česky ovšem vyšel prvně v roce 1902. Ačkoliv má nádech vernovské víry v lepšího člověka a vznešené ideály, je mnohem realističtější, než velká část vernových děl. Naivní snad jen technicky, jinak dobrý příběh. Je ovšem třeba přečíst svižné původní vydání, nikoliv normalizační upraveninu.
Dobrodružný román pro děti, trochu vernovského střihu. Nesmírně naivní, plný vznešených promluv a velkých citů. Dnes už téměř k nepřečtení.
Část díla
1927 | Magnetová hora |
1908 | Magovo tajemství |
1962 | Dědic Robinsonův |
1971 | Tajemná Atlantis |
1926 | Vládce hlubin |
Laurie to nikdy neměl lehké, publikovat v době Julese Vernea podobnou tématiku, ač vydali "společné" dílo Trosečník z Cynthie, to nebyl určitě bod v jeho prospěch. Nelze ale přehlédnout velmi dobře popsaný příběh a možná i mírně nadčasový výhled. Tajemná Atlantis byla důvodem, proč jsem přečetl i některé další knihy s různým výsledkem - řekl bych, že první setkání bylo asi nejlepší...