B jako běžec

B jako běžec
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481946/bmid_b-jako-bezec-uLa-481946.jpg 4 13 13

Ultramaraton skrze údolí Sierry Nevady startuje před východem slunce a ti nejrychlejší se do cílové rovinky dostanou s jeho západem. Ročník 2010 měl tři favority a zhruba prvních osmdesát mil nebylo jasné, kdo vyhraje. Bostonský maraton v roce 1982 byl bitvou mezi jasným favoritem a farmářským klukem. Říká se, že by outsider vyhrál nebýt doprovodné policejní motorky v poslední zatáčce. Tyto a další kapitoly z dějin běhání přináší výpravná komiksová kniha, která snoubí cit pro zajímavosti i pro ironii. Najdete tu malé velké běžecké události a krátké komiksy o dlouhých závodech. Zavedou nás také do Oxfordu padesátých let, Kalifornie let osmdesátých, nebo do lesů uprostřed Tennessee, kousek od věznice, ze které utekl vrah Martina Luthera Kinga. Od komiksového dokumentu vycházejícího z historických fotografií, dobových televizních záběrů či literatury budeme často odbíhat, třeba k běžeckým výkonům prezidentských kandidátů nebo hobitům v Pánovi prstenů.... celý text

bagel
27.01.2022 4 z 5

Kresba k příběhům i prostředí moc sedne, vytkla bych jen poznámky, které bylo zvoleno příliš malé písmo a moc světlá barva.

puml
24.01.2022 5 z 5

Hodně zajímavý komiksový počin, který dokáže na pár stránkách velmi sugestivně přiblížit atmosféru běhu. Moc pěkná kresba a jednotlivé příběhy jsou taky velmi povedené. Líbí se mi ten "americký feeling", který ten komiks má. Jednoduché, ale přitom precizní a silné. Doporučuji.

kherold
23.11.2021 5 z 5

Pro mě trochu překvapivě jedna z nejlepších knih letoška. Běhání neholduju, ale to nakonec vůbec nevadí. Spousta drobečků z USA, něco jako když koukáte na Forresta Gumpa a na Fargo a posloucháte podcast Redneck a vzpomínáte, že když Bernie vyhrál Nevadu, vypadalo to všechno mnohem líp...

Recidivista
06.11.2021 5 z 5

Táto kniha zaujme hneď na prvý pohľad. Chýbajúci chrbát s priznaným viazaním a lepidlom pravdepodobne odkazujú na to, že knihu tvorí 6 samostatných komiksov, z ktorých niektoré vyšli už skôr v špecializovanom bežeckom časopise. Keďže autor je pre mňa zárukou kvality, platila rovnica: šesť príbehov = šesť príjemne strávených večerov. Dalo sa aj rýchlejšie, ale dávkoval som si to, také dobré to bolo.

Kritéria pre výber opisovaných bežeckých príbehov neboli bližšie vysvetlené, no autor sa zameral najmä na USA. Myslím si, že v dejinách tohto športu sú aj epickejšie momenty, ako napr. maratónsky beh na olympiáde 2004 v Aténach a napadnutie suverénne vedúceho brazílskeho pretekára divákom pár km pred cieľom (nakoniec skončil aspoň tretí) alebo akýkoľvek ultrabeh s Yannisom Kourosom, ktorého organizátori posielali na trať niekoľko hodín po ostatných, nech je trošku dráma.

Veľmi oceňujem rámcovanie príbehov udalosťami, ktoré sa udiali v danom roku, ako aj niektoré vtipné momenty (hodnotenie bežeckých výkonov postáv v Pánovi prsteňov). Presne ako sa píše v anotácii, je to kniha, ktorá spája cit pre zaujímavosť aj pre iróniu. Každý z príbehov je poňatý odlišne nielen z hľadiska techniky kresby, ale aj čo sa týka formy, akou je vyrozprávaný. Najvydarenejší po všetkých stránkach je príbeh č. 5 “Snow Year“, výborné bolo tiež “75° Fahrenheita“ o bostonskom maratóne 1982 a veľmi originálny bol “Na hrane“, čo je vlastne prekreslenie filmu o behaní s autorovým komentárom. Naopak, najmenej zaujala kapitola Kdesi v Tennessee (čo sa týka kresby aj deja).

9/10
(celých 10 nedávam iba kvôli jednému slabšiemu príbehu a politike v poslednom komikse)