Baba Jaga
An Leysen
Dobrodružný příběh o statečné holčičce Olze a zlé ježibabě ožívá v této knížce díky nádherným ilustracím An Leysenové. Ta vypráví tuto klasickou, původem ruskou pohádku po svém, s roztomilými detaily. Bylo nebylo, v jedné daleké zemi žila holčička jménem Olga. Bydlela se svým tatínkem v krásném domě a byli tam spolu moc šťastní. Dokud se Olinčin tatínek nezamiloval. Jeho nová žena byla falešná a zlá. A její sestra Baba Jaga, která žila v temném lese v chaloupce na kuřích pařátech, byla ještě zlejší. Byla to totiž opravdová ježibaba. Říkalo se dokonce, že je jako divá po dětech… na pekáči! Jednoho dne poslala macecha holčičku za Babou Jagou, a Olinka musela na tuto dobrodružnou cestu sebrat veškerou svoji odvahu.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2016 , Knižní klubOriginální název:
Baba Yaga, 2016
Knížku jsem koupila, protože se mi moc líbily ilustrace, ale popravdě, když jsem ji před spaním četla tříleté vnučce, byla jsem trochu na rozpacích. Nejspíš se budu muset naučit, že napřed si ji přečtu sama, protože tohle čtení mi přišlo pro malé děti dost drsné. Je ale pravda, že jí to nijak nevadilo, opět mi při čtení dávala spoustu otázek k textu a obrázkům a nejvíc ji zaujala matrjoška, kterou měla Olinka. Takže největší radost měla, když jsem jí skutečnou matrjošku přinesla. Ten úžas v očích, že v panence jsou další a další, byl k nezaplacení.
Ilustrace jsou bezesporu krásné, ale text poněkud drhnul a celou dobu čtení jsem si říkala, jestli to není pro malé děti přece jen moc drsné. Syn se ale s křikem nebudil (i když příště bych ji radši přímo před spaním nečetla). Je důležité, aby zlo nezůstalo nepotrestáno. Ne nadarmo se říká konec dobrý, všechno dobré.
Tři hvězdičky jsou za literární zpracování - možná je to tím, že příběh je z ruského prostředí a knihu nenapsal Rus, možná je to překladem, ale chyběla mi tam taková ta poetičnost a zpěvnost, kterou se vyznačují ruské knihy. Já ale knihu koupila hlavně kvůli nádherným ilustracím (tady bych dala více jak 5 hvězdiček).
Nádherné ilustrace a příjemný příběh o odvaze a laskavosti. Nejsem si jistá, jestli by malé děti neděsily, ale až mi povyroste neteřinka, přečteme si jej spolu :3
Krásne ilustrácie :) Celkovo som si An Leysen obľúbila, pretože jej knihy sú pastva pre oči. Príbeh by si ale zaslúžil viac textu a kvalitnejšie spracovať.
Nádherně ilustrováno, příběh netradiční a pro moje děti dost děsivý, ale já si to užila :).
Vždycky se mi tahle pohádka o odvaze, dobrotě a kuráži líbila. Ann Leysen z ní však svými neskutečně krásnými ilustrace udělala téměř umělecké dílo.
Celkově výborně zpracovaná dobrodružná knížka, která udělá radost dětem i dospělým, kteří do ní díky nim nahlédnou.
Ann Leysen je kouzelnice,
doporučuji!
Nádherné ilustrace a milý příběh inspirovaný ruskou pohádkou. Určitě stojí za koupi, ať už máte malé děti nebo ne. ;-)
2017 | Louskáček |
2016 | Baba Jaga |
2018 | Malenka |
2016 | Pinocchiův sen |
2017 | Kráska a zvíře |
Kniha je krásně zpracována. Ilustrace jsou úplně boží. Je pravda, že text je drsný, ale syn 5 let zvládl úplně v pohodě. Musím přiznat, že trochu drsnější text, který působil tajemně a trochu hororově, mi vyhovoval, protože klasickou pohádku s Babou jagou známe a tohle bylo takové zpestření. Řekla bych, že jeden z prvních "jemných" hororů, u kterého jsme se mohli se synem bát :)