Babiččino pečení
Hana Sedláčková - Pačová
Vůně pečiva, cukroví, buchet i koláčů, spolu se žárem a praskotem dřeva ve venkovské peci pomyslně provází stovku receptů z dávných let Tehdy naše babičky a prababičky svým umem a zkušeností dokázaly vykouzlit ty nejjemnější dobroty, jednoduchá a přitom lákavá a chutná jídla všedního i svátečního dne. Zkušená pedagožka a znamenitá kuchařka a cukrářka Hana Sedláčková je nabízí současným čtenářkám spolu s historkami, zážitky a fotografiemi z let svého mládí a dlouhých desetiletí odborné praxe.l... celý text
Přidat komentář
Čerstvý úlovek "za babku" z Penny, původně myšleno že by vánoční dárek pro dceru, ovšem kniha je tak kouzelně udělaná, že budu bestie a nechám si ji. Koneckonců název lehce inspiruje k tomu, že by z ní mohlo jednou být milé dědictví.
p.s. snad to nebude tak brzo.
Recepty mi svou jednoduchostí připomínají sešity mojí maminky a celkově už se mi dlouho nestalo, abych se zrovna já dojala nad knihou o pečení.
Knížka mne velmi mile překvapila.Nejlepší knížka s recepty na pečení, jakou znám. Nabízí více než sto receptů na různé, mnohdy už zapomenuté dobroty z dob našich babiček. Co se mi na této knížce líbí nejvíce, je, že kromě toho, co asi očekáváme v každé kuchařce, tj. seznam ingrediencí, pracovní postup a fotografii hotového díla, tahle nabízí i něco pěkného navíc - příběh, který se ke každému receptu váže. Možná to pro někoho není až tak důležité, ale pro mne je to právě to, čím mne tato knížka zaujala nejvíce. Na první pohled mne oslovila krásná a přehledná grafická úprava: vždy jeden recept na dvojstraně, vlevo velká barevná fotografie a dole v malém rámečku "tip" pro přípravu, vpravo v rámečku přehledně ingredience a pracovní postup, dostatečný prostor tu má "příběh receptu" a vhodné doplňující fotografie, navozující atmosféru starých časů, jako např. dobové pohlednice, rodinné fotografie, foto původních ručně psaných receptů nebo foto starého kuchařského náčiní. Knížka mne zaujala na první pohled a "musela" jsem si ji koupit, i když jsem to původně neměla v plánu - a rozhodně nelituji. Pokud máme rádi kromě pečení i půvab starých receptů z dob našich babiček, troufám si říct, že Vás kniha nezklame. Určitě doporučuji - tato knížka se opravdu povedla.
Autorovy další knížky
2006 | Česká vánoční kuchařka |
1986 | Drůbež a drůbeží pochoutky |
2010 | Sladké pečení - Ottova kuchařka naší vesnice |
2015 | Babiččino pečení |
2005 | Pečeme na Vánoce |
Další z překrásných pokladů v mé knihovně kuchařek. Miluju kuchařské knihy, kde mají jednotlivé recepty svůj příběh, a tahle je příběhů o původu receptů plná, často provázených starými fotografiemi lidí a míst, plná vzpomínek, nostalgie... takto recepty zapisovala do sešitu moje babička, moje maminka a teď i já... Nádherná je úprava knihy, kde je každému receptu věnována dvojstrana, moc hezké jsou fotografie... Líbí se mi tzv. "úsporné recepty", podle kterých se peklo ve válečných časech... a už jsem si vybrala pár favoritů pro vánoční pečení. Doporučuji všemi deseti, je to pastva pro oči a následně pro chuťové buňky... :-)