Bajky barda Beedleho
J. K. Rowling (p)
„Pohádky, které Hermioně i Harry Potterovi doporučil Albus Brumbál. Zná každé kouzelnické dítě. Nyní v novém hábitě!“ Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2017 , Albatros (ČR)Originální název:
The Tales of Beedle the Bard, 2008
Neumím ani popsat slovy, jak moc jsem se na Bajky těšila. Kniha je pro mě něco neobvyklého a velmi zajímavého. Ze všech bajek mám nejraději tu poslední, z kterého mám i inspiraci pro svoje tetování. Kniha je určitě moc fajn jako doplňkové čtení během série Harryho Pottera. Odnáší si pro své kouzelné příběhy 5/5 hvězd.
Jednoduché pohádky s poučením s "odborným" výkladem Albuse Brumbála. Nijak nerozvíjejí čarodějnický svět.
Pěkná knížka, dobře využit žánr pohádky/bajky i odborného komentáře, má to vtip, slušný překlad, snad jen ta nejprofláknutější bajka je taková trochu plochá.
Utvrdila jsem se v tom, že bonusové příběhy a knihy související s HP číst nemám. Kniha by vůbec nemusela existovat a Země by se nepřestala točit. Pro nejvěrnější fanoušky asi nutnost, jinak ztráta času.
Moc pěkná krátká knížečka. Nejvíce je mi blízká klasika Příběh tří bratří, ale myslím, že to tak má spoustu lidí díky tomu, že byla nejvíce probíranou v Harrym Potterovi a moc na mě tenkrát udělalo dojem, jak tuto bajku krásně četla Hermiona.
Jako další se mi velice líbila bajka Mágovo chlupaté srdce a Fontána příznivé sudby.
Mágovo chlupaté srdce přežilo tolik staletí nedotčené proto, že vypovídá o temných stránkách v hloubi duše každého z nás. Pojednává o jednom z největších a nejneochotněji přiznávaných pokušení čar a kouzel: o hledání nezranitelnosti.
Na světě neexistuje a neexistoval muž ani žena, čaroděj ani mudla, který by nikdy nebyl postižen nějakých zraněním, ať už tělesným, psychickým nebo emocionálním. Cítit bolest je stejně lidské jako dýchat.
Lidé mají sklon usilovat přesně o to, co je pro ně nejhorší.
Škoda, že jich není víc. Angličani holt vyprávět umí a navíc s tou správnou atmosférou, která mému chlupatému srdci neskutečně sedí...
Krásné vzpomínky a návrat do světa kouzel :) Moc jsem se bavil, smál, poučil se. Je to bezvadná knížka! Fantazii jako J.K.R. můžeme jen závidět.
Velmi milé bajky z kouzelnického světa doplněná velmi zajímavými myšlenkami Albuse Brumbála :) Knížka je útlá, čas čtení cca 1 hodina, ale bavilo mě to :)
(SPOILER)
Takovouhle čtenářskou jednohubku ze světa čar a kouzel jsem momentálně potřebovala. Kniha obsahuje pět příběhů a ke každému z nich poznámky Albuse Brumbála. Nejvíce se mi líbil Příběh tří bratří, ale když pominu tuto nejznámější bajku, oslovila mě Fontána příznivé sudby.
"Všichni čtyři pak prožili dlouhý a šťastný život a nikdo z nich nevěděl ani netušil, že voda fontány nemá žádné zázračné schopnosti."
Další příběhy dle sestupné oblíbenosti jsou: Mágovo chlupaté srdce, Králice Alice a chechtavý pařez, Čaroděj a skákající hrnec. V knize jsou hezké "minimalistické" ilustrace. Je to čtivá oddechovka, kterou doporučuji každému fanouškovi knih J.K.Rowlingové.
Jako doplnění podvědomí o světě HP to není špatné. Nicméně bajky mi přišly opravdu extra krátké. Kdyby nebylo komentářů od Brumbála, tak samotné bajky jsou čtení na několik desítek minut.
Takže nebylo to špatné, ale trochu jsem doufal ve víc. Hlavně příběh 3 bratří, který je důležitý pro děj knih a filmů jsem doufal, že bude trochu rozvedený.
Přestože jsou bajky psané Rowlingovou zajímavé, pochopitelně se nemůžou rovnat starým evropských příběhům s dlouholetou tradicí, byť se jejich dřívější drastičnosti snaží autorka přiblížit. Svým způsobem je škoda, že polovinu díla tvoří Brumbálovy poznámky, protože bych si kouzelnických příběhů přečetl více, ale i ony pomáhají dokreslit onen magický svět, který mají všichni fanoušci Harryho Pottera rádi.
Skvělé kouzelnické/kouzelné pohádky, které v sobě skrývají moudra a poučení. Za každou pohádkou je i komentář Albuse Brumbála. Všechny pohádky jsou opravdu originální, mají kouzelnou atmosféru, ovšem některé (hlavně Mágovo chlupaté srdce) nemají zrovna typický pohádkový nádech a pro děti můžou působit strašidelněji. Všechny příběhy jsou ale skvělé. Klidně bych jich v knize uvítala víc. Tato kniha nesmí chybět ve sbírce žádného fanouška Harryho Pottera.
Určitě doporučuji pro milovníky HP :) Pohádky jsou zajímavé a i komentáře Albuse Brumbál za každou z nich stojí za to.
pohádky kouzla magie bajky Harry Potter čarodějové animágové
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Taková třešnička na dortu ze světa Harryho Pottera ;-)