Bajky barda Beedleho
J. K. Rowling (p)
„Pohádky, které Hermioně i Harry Potterovi doporučil Albus Brumbál. Zná každé kouzelnické dítě. Nyní v novém hábitě!“ Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2017 , Albatros (ČR)Originální název:
The Tales of Beedle the Bard, 2008
Dle mého by se kniha obešla bez komentářů za každou pohádkou a stačilo by je vtěsnat do úvodu či epilogu. Ale to je věc autora....Pohádky samotné byly opravdu originálně postavené a pěkné.
Knížku budu hodnotit jako celek - 2*. Samotné bajky jsou docela pěkné, ale komentáře Albuse Brumbála jsou divné a mnohy delší než samotná bajka. Prostě nezáživné.
Bajky mě příliš nezaujaly. Přesně jak níže píše ElikaS, rád jsem si u nich zavzpomínal na světa Harryho Pottera, ale vracet se k nim určitě nebudu.
Samotné bajky mě bavily. Jsou velmi čtivě a lehce napsány. Dodatky Brumbála byly občas vtipné, ale jinak mě spíše nudily a přišly mi zbytečné.
(SPOILER) Bajky byly docela fajn, ale ty komentáře? No, co si budem povídat, docela to ruší při čtení ????.
Naprostá klasika, kterou by rozhodně neměl vynechat žádný fanoušek ságy o Harrym Potterovi.
Bajky mě zrovna úplně nechytly. Přečetla jsem si je, ráda zavzpomínala na svět Harryho, ale vícekrát už se k nim nevrátím.
Kdyby kniha obsahovala více bajek, bylo by to úžasné. Bajky jsou totiž čtivé, zábavné a milounké. Pro mudlu jako jsem já, naprostá krása nahlédnout takto do pohádek kouzelníků. Avšak komentáře Brumbála mě v tomto čtení spíše rušily. Jsem velký fanoušek Harryho Pottera, ale tohle za mě bylo celkem zklamání.
Bajky byly příjemnou alternativou našich pohádek, ke kterým se ráda vrátím až budu v úloze rodiče. Komentáře byly místy vtipné a zajímavé, hezky knihu doplňovaly. Ocenila bych, kdyby bylo bajek alespoň 3x tolik.
Bylo to příjemné čtení, avšak komentáře A. Brumbála mně opravdu nebavily. K samotným pohádkám se ale určitě budu vracet.
Z předchozích čtení jsem si tuto útlou knížku pamatovala spíše jako nezáživnou, v čemž jsem se rozhodně mýlila. Příběhy jsou krásné, samozřejmě pohádkově poučné a originální. A doplňky profesora Brumbála, ačkoli se mohou zdát jako pouhá výplň stránek, přinášejí několik zajímavostí a vtipných narážek. A pro člověka, co dočetl právě sedmidílnou ságu a chce se ještě na chvíli do autorčina světa vrátit, jsou jako dělané.
Rozprávky barda Beedla sú presným príkladom toho, čo je pani spisovateľka schopná napísať aj s obmedzeným rozsahom strán.
V podstate ide len o zbierku rozprávok?
V čom sú teda tak výnimočné?
Hlavne v tom, že sú to zväčša rozprávky, čo môžeme poznať z Harry Potter univerza, no sú predložené ako rozprávky, čo čítajú rodičia svojim čarodejníckym deťom.
Pani Rowlingová znova ukázala, že vám dokáže napísať niečo, čo kľudne môže byť napísané aj ako obyčajná rozprávka pre muklov a pritom do nej vniesť úplne nové grády...
Zklamalo mne, že bajek bylo jen 5 a zbytek knihy zabíraly názory Albuse Brumbála na to, co jsem právě přečetl místo třeba další 4 nebo 5 bajek, které bych ocenil spíš.
Pěkné, poučné.
By mě zajímalo, jestli je to ta kniha, kterou dostala Hermiona po Brumbálově smrti.
Pohádky se mi velice líbily, jsou čtivé. Nejvíce mě však překvapily, potěšily a zaujaly poznámky Albuse Brumbála, které jsem četla opravdu s chutí.
Bylo fajn zase se na chvíli vrátit do kouzelnického světa. Kdybych jako dítě slýchala takové pohádky, určitě bych byla nadšená minimálně stejně jako jsem teď. Poznámky Brumbála bych v knize nepotřebovala, zato ilustrace se mi líbily. JKR má neskutečně unikátní a zábavnou fantazii.
pohádky kouzla magie bajky Harry Potter čarodějové animágové
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Bajky jsem si četla několikrát a četly se moc pěkně. Bylo zajímavé číst i poznámky za každou povídkou a myslím, že J. K. Rowlingová tady neudělala snad žádnou chybu. Za mě prostě skvělé.