Behemot: Dějiny továrny a utváření moderního světa
Joshua B. Freeman
Žijeme ve světě vyrobeném v továrně. Pocházejí z ní věci, které nás obklopují a bez nichž si nedovedeme představit moderní život. A i ten do značné míry pochází z továrny… Historik Joshua B. Freeman v erudované a zároveň čtenářsky přístupné knize zkoumá moderní svět a jeho průmyslovou revoluci z nečekané perspektivy: prostřednictvím samotných továren. První mechanizované tkalcovské stavy, monstrózní ocelárny i současné plně automatizované výrobní linky jsou přitom hlavními protagonisty širšího příběhu moderní civilizace: určují podobu a hodnotu práce, a tudíž formují společenské vztahy i politiku, kousek po kousku požírají přírodní zdroje a neustále chrlí další a další věci — výrobky —, jež dnes definují člověka a ničí planetu.... celý text
Literatura naučná Historie Průmysl
Vydáno: 2019 , HostOriginální název:
Behemoth: A History of the Factory and the Making of the Modern World, 2018
(SPOILER) Přestože kniha neobsahuje ekonomické teorie ale (ověřitelné) dějiny, možná by mnoho teoretických ekonomů dostala blíže k skutečné eknomice. Kniha popisuje kontrast mezi tím, jak továrny posunovaly hranice toho, co je pro lidi možné a jak zvedaly životní úroveň, na druhé straně si však všímá i toho, že mnoho dělníků uvrhly do velmi špatných podnínek, někdy velmi blízkých otroctví a že jen koordinovaná spolupráce dělníků při stávkách a hromadné protesty mohou nakonec za zvýšení celkové životní úrovně - i když dělníci nedosáhli svého přímo v továrně, přiměli k činu vládu. Kniha popisuje i několik výjimek, kdy továrny přímo zvýšily životní úroveň bez stávek a prostestů, ale ukazje, že toto zvýšení zpravidla nemělo dlouhé trvání a vznikalo za sepcifických podnínek. Kniha neposuzuje, zda jsou továrny dobré nebo špatné, ale ukazuje, že za pokrok jsme zaplatili určitou cenu. Ukazuje první textilní továrny v Anglii a Americe, nástup hromané výroby oceli, fordismus, továrny v socialistickém bloku a nakonec i továrny v součastné Číně.
Autorovy knížky
2019 | Behemot: Dějiny továrny a utváření moderního světa |
Ke skvělému komentáři předchůdce pouze dodám, že vše v románu vychází ze skutečných kapitalistických poměrů v USA, jak se lze přesvědčit i ve strhujícím románu Jacka Londona: Železná pata (1945) www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/zelezna-pata-94365?lang=cz .
Pro zájemce o vhled do principů vykořisťování v dalších sektorech lidské činnosti poslouží některá odborná kniha Jana Kellera (Tři sociální světy, apod. www.databazeknih.cz/vydane-knihy/jan-keller-4413?orderBy=rno )