Berserk 1
Kentaró Miura
Osudový, krvavý příběh s prvky romantiky a velkou porcí akce! Dospělá fantasy, která si získala davy fanoušků, televizní seriál, celovečerní filmy i počítačové hry! Hrdinou je Guts, Černý šermíř, obávaný bojovník, o kterém se raději nemluví nahlas. Má obrovský meč, kovovou ruku, stovky jizev z bojů a mučení a znamení, které k němu přitahuje síly zla. Ale ne vždycky byl takový. Příběh se postupně vrací zpátky do dob, kdy je Guts ještě mladý a poznává Griffitha, charismatického velitele oddílu Jestřábů. Muže, který mu změní život.... celý text

Stále som dakde čítal, že si o to ľudia žiadajú. Potom dala Crew hlasovanie a ľudia boli nadšený. Tak som sa rozhodol zistiť, čo na tom Berserkovi také je a prečítal som si prvý diel. A bavil ma.
Guts je proste drsniak s obrovským mečom, ktorým seká celé armády na počkanie. Samozrejme je drsnejší ako kriedový papier, z úst mu toho veľa nevychádza a keď už, tak sú to reči o tom, ako mu na nikom nezáleží. Zaujímavá postava, o ktorej sa chcem dozvedieť viac.
Čo sa týka príbehov, tak ide primárne o akciu, ktorá je správne drsná a krvavá a to všetko v peknej kresbe.
Už asi chápem, čo na tom Berserkovi ľudia vidia.

Gutsa sledujem už nejakú tu chvíľku a som extrémne rád, že konečne túto klasiku niekto preložil. Úvodné zväzky som mal možnosť prečítať si v angličtine, ale už len kvôli zberateľskej vášni som rád, že knihu mám fyzicky. Prvý zväzok je úplna pecka. Príbehovo začína niekde v strede Gutsových dobrodružstiev. Miura skvelo vykreslil, aký Guts vlastne je, čo robí a že je vlastne "ocejchovaný". Kresba úvodných strán kapitol je skvelá, v následných stránkach ide o akúsi klasiku v žánri. Celkovo je Berserk krvavá a zbesilá jazda a aspoň prvú knihu treba mať.

První svazek neurazil.. kresba pěkná, hrdina sympaťák a prostředí krvavě temné. Fajn je i sidekick, který je dost nechtěný, avšak bojuje o přízeň hlavního hrdiny. Scénáře nejsou komplikované a příběhy snadno pochopitelné. Osobně za tohle dát 250kč je trochu moc, ale dá se koupit i za 186kč a to už si myslím je odpovídající cena za knihu kterou přelouskáte u cíga za jedno odpoledne. 70% a další díl si určitě koupím.

První svazek obsahuje dost primitivní zápletky. Vynahrazuje to ale pěkná kresba (když Guts sekne mečem je z obrázků cítit jeho váha), přehledná akce (hlavně souboj s "bossem" na konci první povídky) atmosféra hutná jak prase a pro mangu netradiční zasazení. Působí na mě jako středověká fantasy Evropa.
Poslední příběh byl nejzajímavější a končí cliffhangerem. I bez něj bych ale s nákupem dalšího svazku neváhal. Ten první určitě není bez chyb, ale je z toho cítit velkej potenciál.
Viděl jsem staré i novější anime, pak četl pár dílů mangy v angličtině, a teď konečně vychází i u nás! Hodně jsem se těšil, přesně věděl, co čekat, ale pořád jsem to přelouskl s nadšením. První díl je rozehrávkou, ale s výbornou atmosférou. A až se rozjede příběh Zlatý věk z původního anime, tak to teprve bude něco! Chci další díl! Teď!