Berta a Dušičky

Berta a Dušičky
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/548130/bmid_berta-a-dusicky.jpg 4 7 7

Hřbitov může být tak trochu strašidelné místo, zvlášť za sychravého počasí o Dušičkách. Dokonce i když se jedná o školní akci – v některých zákoutích si člověk připadá, jako by byl na hřbitově úplně sám. A když Berta odloží zapálenou svíčku na dávno zapomenutý hrob, začnou se dít neuvěřitelné věci!... celý text

TerJac
23.01.2025 5 z 5

Překvapení. I přesto, že příběh ze začátku budil dojem lehoučké, patetické " pohádky vyprávějící o vzpomínání na ty, kteří už zde nejsou, vykouzlil nakonec něco víc. Řekla bych, že příběh nabízí dětem mnoho otázek k zamyšlení, které odsouváme i my dospělí. Berta při znovu setkání s dědečkem objevuje touhu po životě, smutek nad nevyřčenými slovy, pokušení odhalit svůj odměřený čas a nakonec i krásu v každém okamžiku pozemského života.
Myslím, že kniha může být skvělým pomocníkem při diskuzi s dětmi na téma smrti. Nabízí sice pohádkový pohled do světa zesnulých, ale krásně podtrhává význam a důležitost připomínání si tohoto dne ( i mrtvý mají svůj den oslav a veselí, a v tento den si znovu připomínají to dobré ze svého bytí -, jídlo). Líbil se mi i pojem "Umřeniny", které opět vyzdvihuje vzpomínání na mrtvé v den jejich narození či úmrtí.
Konec mě rozbrečel. Kolik z nás by toužilo potkat posla nějaké zprávy, kterou bychom potřebovali slyšet ......... A tady je to nejkrásnější poselství příběhu. Mluvme spolu, dokud můžeme.

hippiesak
23.01.2025 4 z 5

Nebylo to špatné :) Možná jsem jen čekal trošku zajímavější konec, onen epilog. Více psát nechci :) A také ty obrázky by si podle mě zasloužili trošku jiné zpracování. Ale ve výsledku pěkný příběh pro cca 4 večery.