Bez dneška by zítra nebylo včera

Bez dneška by zítra nebylo včera
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303767/bmid_bez-dneska-by-zitra-nebylo-vcera-EY3-303767.jpg 4 15 15

Filozofické intelektuální hry nám pomáhají při hledání odpovědí na základní otázky života, dávají nám prostor k přemýšlení o sobě. Velcí filozofové – od Sokrata k Sartrovi – tyto duchovní experimenty rozvíjeli, aby se přiblížili k tématům, jako jsou morálka, vědomí, štěstí nebo spravedlnost. Autor shromáždil ty nejdůležitější filozofické hry, srozumitelně je vysvětluje, komentuje a zároveň nás vybízí k hledání vlastních odpovědí.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Ikar (ČR)

Ohne Heute gäbe es morgen kein Gestern: Philosophische Gedankenspiele, 2014

KaLiBi
29.05.2024 3 z 5

Dobré čtení se spoustou zajímavých myšlenek. Některé kapitoly jsem hltala (štěstí, poznání, morálka, právo a spravedlnost), jiné mě tolik nezaujaly (duše a mozek, prostor a čas). Pro seznámení s filozofií určitě výborné dílo.
"Prožíváme vnitřní konflikt a jsme stejnou měrou podrážděni jako fascinováni."
"Největší štěstí největšímu počtu - to má být cíl morálky, tolik utilitarismus."
"Nikde se neukazuje síla zvyku silněji, než na pocitu štěstí."
"Nákupy uspokojují, vlastnění nikoli."
"Nejsou to věci, co nás znepokojuje, nýbrž naše názory a úsudky o věcech."
"Podle stoického pojetí nás vášně přivádějí k závislosti a nesvobodě. Hněv, ctižádost, závist, rozkoš, žádostivost a strach z nás dělají otroky."
"Co nemáme v moci, to by nám mělo být lhostejné. K tomu počítáme také smrt, nemoci, nouzi, slabost a ošklivost."
"Trvalé potěšení tkví ve stavu bez bolesti a bez naléhavých potřeb."
"Opravdu šťastný člověk umí ovládnout své touhy a je nezávislý na vnějších vlivech. Nenechá se ničím připravit o duševní klid a nemá žádné velké nároky. Když chceme být dlouhodobě šťastní, neměli bychom štěstí hledat v pozitivních pocitech z uspokojování potřeb, nýbrž v absenci nepříjemných stavů."
"Pasivní povinnost nepoškozovat má větší váhu, než aktivní povinnost pomáhat."
"Vlastnictví podporuje závist a nepřejícnost, porovnávání a soutěž mezi lidmi a touhu po uznání, cti, majetku a bohatství."
"Bůh to nevidí? Pak by nebyl vševědoucí. Je mu to jedno? Pak by nebyl nejlaskavější. Nebo tomu nemůže zabránit? Pak není všemohoucí."
"Mé štěstí je okamžik hlubšího souladu se sebou samým."

TheEvelyn
25.06.2021 5 z 5

Velmi zajímává knížka obohacena filozofickými intelektuálními hrami, které autor vysvětluje a vybízí k hledání vlastních odpovědí. Knížka mě velmi zaujala, neboť některé otázky zmíněné v této knize si člověk alespoň jednou už položil a zamýšlel se nad jejich podstatou a významem. Autor knihy tak přikládá i několik domněnek a názorů jiných filozofů, z čehož si ve výsledku můžete utvořit svůj vlastní názor na danou věc. Ten, kdo má rád filozofii a zajímá ho i její stránka, by si mohl tuto knížku přečíst.

MOu598
07.03.2017 5 z 5

Supr knížka. Filosofické otázky (autor v textu jmenuje 100 filozofů) přiblíženy běžnému čtenáři, především prostřednictvím her typu - obětovat 1 člověka pro záchranu více lidí.
S touto knížkou mne filosofie začíná bavit (dlouho jsem ji považovala za zbytečný obor).
Citát:
"Minulost je budoucnost přítomnosti."

B.V.
10.02.2017 5 z 5

Tato kniha čtivě, stručně a zábavně přibližuje praktickou filosofii hravou formou, která funguje. Potvrzuji předešlý komentář týkající se občasných nepřesností v překladu, přesto se domnívám, že kniha natahuje pomocnou ruku každému, kdo se odhodlá zvednout jí naproti aspoň palec na levé noze. Čte se skoro sama. Navíc se dotýká mnoha aktuálních témat - potratů, vegetariánství, ale také otázek svobody a identity, štěstí, existence Boha a ideálního politického zřízení. Nemůžu než doporučit.

myriad6533
04.11.2016 4 z 5

Příjemný a čtivý úvod do filozofie.
Místy mě akorát trochu štval překlad (a poznámky překladatele) a nad některými pasážemijsem si lámala hlavu, jestli je nechápu, protože mi uniká smysl rozebíraného problému, nebo protože je ve slově chyba. V knize o filozofii docela oříšek. Např.: [Podívejme se nejprve na ironii. Dejme tomu, že přítel vás nechá sednout a vy mu řeknete: "Ty jsi můj milý přítel." Z kontextu výroku je jasné, že řečené nemůže být myšleno doslovně, protože nemáte žádný důvod svého přítele v této situaci chválit.] Bohužel nemůžu porovnat s originálem.

Autorovy knížky

Yves Bossart