Bez slitování
Tim Weaver
David Raker série
JE MOŽNÉ NAJÍT NĚKOHO, KDO SI NEPŘEJE BÝT NALEZEN? Když Leonard Franks se svou ženou Ellie opustí hluk a shon Londýna, aby si užívali vysněného odpočinku v ústraní Dartmooru, všechno se zdá být dokonalé. Jenomže pak se jejich sen roztříští na kusy. Jednoho pozdního březnového odpoledne, pouhé dva roky po tom, co začali žít svůj nový život, vyjde Leonard z domu, aby přinesl dříví na topení – a už se nikdy nevrátí. O devět měsíců později je stále ještě nezvěstný. Policejní vyšetřování uvázne na mrtvém bodě, a tak se Ellie s rodinou obrátí na soukromého vyšetřovatele Davida Rakera, který se specializuje na pátrání po zmizelých osobách. Nic jej ale nemůže připravit na to, co brzy zjistí. Za zmizením Leonarda Frankse se skrývá hrozivé tajemství, pohřbené tak hluboko, že jej neměl nikdy nikdo objevit. Jenomže když Raker začne odhalovat pravdu, neocitá se v nebezpečí jen on, ale i každý, na kom mu kdy záleželo.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , AudiotekaOriginální název:
Fall From Grace, 2014
Interpreti: Igor Bareš
Za mne Weaver získává velikou nulu. Knihu jsem se pokoušela číst jako vždy pozorně, ale předlouhé popisy chůze hlavního hrdiny. Ani popis krajiny nebyl lepší a na krajinu si docela potrpím. Zdlouhavé, zdlouhavé všechno zdlouhavé, ale pozor, zároveň nezáživné. Do poloviny knihy nic. A pak, no nevím, řekla bych skoro stejné. Zápletka(!) Co k ní dodat, já bych řekla, docela pitomá. Hlavního hrdinu jsem si neoblíbila a ani nikoho jiného. Byla to nejdéle čtená kniha v mém životě. A nakonec jsem to odložila těsně před koncem. Takže snad mne minul překombinovaný závěr, o které se zde píše. Ale už jsem o těch lidech nechtěla vědět vůbec nic. Pokud se podivujete, proč jsem knihu neodložila dřív, tak já se podivuji úplně stejně.
Jdu si zpravit chuť na Dokonalém cizinci.
A ještě velká omluva Taně French. Někdo zde srovnával knihu s jejími díly. Tak to tedy opravdu ne!
Jedna lež, na kterou se jak na sněhovou kouli nabalují další a další, až strhnou pomyslnou lavinu, která zničí několik životů. Skvěle vykreslené postavy, napínavý příběh, sympatický hlavní hrdina, který (konečně!) má také nějakou minulost, mrazivá atmosféra zimního Londýna a devonských plání. To je mix, který se Weaverovi povedl na jedničku a já jen doufám, že se brzy dočkáme dalšího dílu!
Silný a poměrně rafinovaný příběh s promyšlenou a nikoli prvoplánovou pointou. Myslím, že by se to mohlo velmi líbit čtenářům Tany Frenchové (jako třeba mně). V něčem je to podobné, ale zároveň je znát, že to psal muž (to nemyslím v dobrém ani zlém, jen konstatuji). Raker je sympatická a přitom zdánlivě "obyčejná" postava. K dobru mu připočítávám i to, že u něj absentuje většina zaběhaných klišé, která mě v posledních letech u vyšetřovatelů-samotářů soukromých i oficiálních poněkud iritují. Stejně tak je dnes už těžké vymyslet něco nového, co těží z rodinného tajemství (to není spoiler), ale Weaverovi se to podařilo. Myslím, že přelepka Sunday Times Bestseller má smysl, tentokrát se tomu opravdu nedivím. Je to prostě poctivá, dobře odvedená práce. Kniha navíc hezky vypadá, je vidět, že si s tím dali v Mystery Pressu práci.
Já musím souhlasit s komentářem pode mnou. Výborná zápletka a příliš překombinovaný závěr. Jinak se mi kniha dost líbila, skvěle se čte a to natolik, že dám 5 hvězdiček. Taky mne znervózňovalo, že vyšetřovatel je tak fyzicky bezmocný oproti silnému padouchovi. Ale jak říkám, výborný nápad, dobré čtení
Tim Weaver představuje moderní thriller zasazený do atraktivních kulis londýnské metropole a devonských vřesovišť. V tradici těch nejlepších detektivek rozehrává promyšlený příběh, který záměrně neohromuje explicitním násilím, ale naopak realistickou všedností. Zmizení blízkého je totiž v mnoha ohledech daleko děsivější, než jeho byť sebebrutálnější vražda.
Propracovanou zápletku s pečlivou logickou posloupností trochu kazí až závěrečné odhalování, které dle mě od určitého momentu ztrácí soudnost. Zcela na chuť jsem taky nepřišel hrdinovi, jehož role je sice nápaditá, ale on sám je postavou nevýraznou. Správňák, to ano, ale jinak nic, čím bych jej odlišil od zástupu jmen slavnějších. Ale abych nehaněl, naprosto bez výhrad mu musím přiznat jedno - nezatěžuje soukromými problémy a případ řeší on sám, ne kolegové či náhoda. Jako ohař jde po nenápadných stopách, které jej zákonitě musí dovést ke kýžené pravdě. Naneštěstí každý chce znát pravdu jen do té doby, než se mu jí skutečně dostane.
detektivní a krimi romány psychiatrické léčebny thrillery Velká Británie pomsta zmizení lidí
2016 | Není cesty zpět |
2018 | Hon na mrtvého |
2018 | Údolí mrtvých |
2018 | Ztracený |
2019 | Žena mého života |
Nejprve mě zaujala velmi povedená obálka. No a potom i skvělý vypravěčský styl autora, napínavé odkrývání pravdy, během kterého se nablýskaná idyla rodinného štěstí postupně drolí jak pískovec. Svělá kniha!!!