Bezvýznamná žena
Oscar Wilde
Oslnivý aristokrat a cynik Lord Illingworth zjistí, že mladý muž, kterého právě zaměstnal jako svého tajemníka, je ve skutečnosti jeho syn. Po letech se Illingworth znovu potkává s mladíkovou matkou a dochází mezi nimi k opožděnému zúčtování. Poprvé vydáno celosvětově: 1893
Literatura světová Divadelní hry Umění
Vydáno: 1927 , Nakladatelské družstvo Máje (Máj)Originální název:
A Woman of No Importance, 1893
Od pana Wilde se mi dostane vždy vodopád brilantních dialogů a myšlenek. Tentokrát dokonce v dojemnějším hávu než obvykle.
Opona, potlesk!
*Mluvte s každou ženou, jako kdybyste ji miloval, a s každým mužem, jako kdyby vás nudil.*
2023/13
Nevím proč (teda vím, ale to je na dlouho...), nicméně tentokrát mi ten humor úplně nesedl. Každopádně Oscar Wilde umí, a jeho hry o anglické společnosti jsou moje oblíbené.
Podezřele feministické na svou dobu, zvlášť pokud vezmeme v potaz to, že hru napsal muž (byť tím mužem je Wilde). Je to možná příliš melodramatické v nějaké momenty, ale to snadno odpouštím vzhledem k době publikace.
Poslechnuto jako audiokniha. Moc pěkně namluveno našimi skvělými herci. Malinko rušivý moment je množství postav a chvíli mi trvalo zorientovat se. Doporučuji poslechnout.
Jeden z dokonalých skvostů Oscara Wilda kritizující soudobé společenské poměry a lidskou malost. Blbé je, že to platí naprosto stejně i dneska, až do posledního puntíku – na druhou stranu, právě proto má cenu se s tou hrou (i dalšími téhož autora) seznámit. Je to klasika, která má i jinou hodnotu než jen to, že po vás „ve škole chtěj, abyste to věděli.“ Oscar Wilde byl génius a jeho hry jsou nanejvýš vtipné, sarkastické, ironické, břitké a s pointou občas ostrou tak, že by se s ní snad dalo i krájet. Doporučit lze vynikající rozhlasové ztvárnění s hvězdným hereckým obsazením, jemuž dominují Dana Syslová a Viktor Preiss.
Jsem ráda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. "Bezvýznamné ženě" jsem fandila. Ale jinak to byla nuda na entou. Ideální manžel je podle mě mnohem vtipnější.
feminismus matky samoživitelky, svobodné matky
1999 | Obraz Doriana Graye |
2005 | Jak je důležité míti Filipa |
1999 | Lady Fuckingham |
2004 | Strašidlo cantervillské |
1919 | Slavík a růže |
Dovolím si použít slova z aknihy:
"Je to obyčejný příběh, jak se obvykle vyvíjí a jeho zakončení je všední, žena trpí, muž je volný."
Příběh ze života, jehož děj se odehrával, odehrává a bude odehrávat. Doporučuji.