Ubožáci I. (zkrácená verze)
Victor Hugo
Kniha vyšla ve dvou svazcích. Příběh o bývalém galejníkovi, který zbohatne a přitom pomáhá chudým, zní tak trochu jako pohádka. Méně pohádkový je jeho boj s vyděrači, podvodníky nebo policistou, který Jeana Valjeana stíhá. K nejkrásnějším stránkám Bídníků patří příběh čisté lásky Maria a Cosetty, do něhož Hugo vložil vlastní zážitky z milostného vztahu k herečce Julii Drouetové. Kniha měla oslňující úspěch už při svém prvním vydání v r. 1862, vyšla v nesčetných vydáních, byla mnohokrát zfilmována a v posledních letech se stala i předlohou k úspěšnému muzikálu. Kniha vydána také pod názvem "Ubožáci", např. ve Státním nakladatelství dětské knihy v roce 1961.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1961 , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihyOriginální název:
Les Misérables, 1862
Jedna z nejhezčích knížek, jaké jsem kdy četla, oba díly jsem přečetla za víkend. Sice zde byly nudnější zdlouhavé pasáže, které jsem přeskakovala - většinou popisy bojů, budov a nevýznamných postav, ale jinak mě kniha uchvátila. Snad první příběh, kde nebyli hlavní hrdinové buď výhradně kladní, nebo záporní a proto to bylo takové opravdové.
tento překlad jsem četl opakovaně, podle mne je nejlepší a souhlasím i s názorem překladatelů, že termín ubožáci lépe vystihuje to, čím ti lidé byli, bídníci je určitý posun, jako by to byla jejich volba.
Knihu jsem četl v šesté třídě. Každé ráno jsem si přivstal jenom proto, abych si ji mohl číst. Strašně mě zaujala. Pak jsem vzbudil sestru, vypravil a doprovodil ji do školy. O velkých přestávkách jsem příběhy Jeana Valjeana líčil naslouchajícím spolužákům tak, jak jsem nejlépe uměl. Odpoledne už nebyl na čtení čas, protože jsem celé dni trávil venku s kamarády, většinou na hřišti a večer jsem musel jít brzičko spát. Kniha na mně dodnes zanechala s veliký dojem. Neunikly mi ani filmová zpracování románu
Je mi líto, ale musel jsem dát pouze tři hvězdičky. Druhý a třetí díl již číst nebudu. Vzhledem k tomu, že je to častá filmová předloha, jsem očekával víc. V. Hugo mne zklamal. Byla to lehká odpočinková četba bez nutnosti vážných pozastavení čtenáře nad smyslem příběhu. Podobně smysluplná a hluboká pozastavení a zamyšlení, ke kterým mne zavedl Dostojevský se u Huga nedostavila ani náznakem. No, náznakem možná ano...
První díl i druhý díl byl opravdu famozní. Kniha o necitelnosti lidí a neschopnosti lidí odpustit. Kniha mě opravdu zaujala a vtáhla mě do děje takže i kapitoly, které nebyly úplně čtivé se daly v pohodě přelouskat. Opravdu vynikající kniha která vtáhne do děje a zároven má i nenásilný fylozofický rozměr
100%
Kniha se mi četla těžko. Nějak jsem se nedokázala vžít do děje. Bylo těžké při četbě udržet pozornost.
2014 | Chrám Matky Boží v Paříži |
1928 | Bídníci |
2000 | Muž, který se směje |
1975 | Bídníci I. |
1967 | Devadesát tři |
"Přesvědčil jsem se, že se člověk může změnit, když mu někdo odpustí"... První část románu je naprostý skvost díla známého pro nás ve filmu, seriálu, muzikálu... Užíval jsem si drobností, které ve filmovém zpracování nebyly.. Druhá část trošku revolucí táhlejší.. Victor Hugo psal a zažíval časy spojené s tímto příběhem... Krásná literatura. Z filmových Bídníků doporučuji duo Liam Neeson a Geoffrey Rush (1998).