Bedári I.
Victor Hugo
Bídníci (třísvazkové vydání) série
1. díl >
Rozsiahly historický román slávneho francúzskeho autora v troch zväzkoch. Hlavným hrdinom je bývalý galejník Jean Valjean, ktorý sa neskôr stáva zámožným mužom. Do väzenia sa dostáva kvôli krádeži chleba. Ďalej autor rozvíja aj osudy siroty Cosette. Prvý diel obsahuje časť prvú a druhú, druhý diel časť tretiu a štvrtú, tretí diel časť piatu.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1955 , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúryOriginální název:
Les Misérables, 1862
2014 | ![]() |
1928 | ![]() |
2000 | ![]() |
1975 | ![]() |
1967 | ![]() |
Je tady mnoho povídavých úst, a málo myslících hlav.
Být svatý je výjimka, byť spravedlivý je povinnost.
Krása je právě tak nepostradatelná, jako užitek.
Jeane Valjeane
Někdy může vzdělání a osvěta posilovat zlo.
K vyprahlému srdci patří suché oči.
V zaprodaných denících tupili úplatní novináři vyhnance z roku 1815.
Fatima byla vtělená radost. Její skvělé zuby měly zřejmě přikázano od Boha, aby se smály.
Krásná žena, je důvod k válce.
Sociální bída, začíná v každém věku.
Nikdo lépe nevyslídí naše činy než ti, jichž se to nejméně týká.
Zlí lidé mají temné radosti.
Duševní skutečnosti nejsou méně skutečné proto, že nejsou viditelné a hmatatelné.
Prudké obraty osudu mají tu zvláštnost, že nám vyrvou z hlubin naši lidskou podstatu a přinutí ji, aby se ukázala navenek, ať sme jakkoliv dokonalí a ukáznění.
Žádný les neukryje člověka lépe než dav.
Žijeme ve strašných zmatcích. Lidé nevědí, co mají vědět, a vědí, co by měly přehlížet. Jsou nečistí a bezbožní.
Toulavé děti jsou ostatně nejstrašnějším příznakem spoločenských poměrů. Všechny mužovy zločiny mají počátek v toulkách chlapce.
Politiky i vrahy strká do jednoho vreca.
Lidé musí mít stále co pronásledovat.
Mezi logikou a filozofií revoluce je rozdíl v tom, že logika může dojít k válce, kdežto filozofie může vést jenom k míru.
Člověk - tenhle živočich se bohu nevydařil. Dav je výběr škaredosti. Ať se setkáš s kým chceš, vždycky je to ubožák.
Jsou otcové, kteří nemají rádi své děti, ale neexistuje děd, který by nemiloval vnuka.
A všechna ta nevtipná sebranka má politické přesvědčení. Mělo by být přísně zakázáno mít politické přesvědčení.