Biela ruža, Čierny les
Eoin Dempsey
Pred nástupom Hitlera k moci bola horská chata rodiny Gerberovcov miestom radosti a rodinnej pohody. Teraz, keď Čierny les prikryla hrubá snehová prikrývka, sa v nej odporkyňa fašistického režimu Franka Gerberová cíti osamelá a zúfalá. Cez jej domovinu sa prehnala vlna brutality, ktorá jej vzala milovaných ľudí aj zmysel života. Všetko sa zmení, keď v snehu náhodou objaví letca v uniforme Luftwaffe. Muž je zranený, v bezvedomí a vedľa neho leží padák. Franka, vyštudovaná zdravotná sestra, ho napriek svojmu odporu k režimu dovlečie do osamelej chaty v horách. Čoskoro však zistí, že muž nie je tým, za koho sa vydáva, a začne pátrať po jeho skutočnej identite. Z ich krehkého vzťahu sa v hroziacom nebezpečenstve vyvinie nevyhnutné spojenectvo. Dokážu si s gestapom v pätách dôverovať natoľko, aby spojili sily a dokončili misiu, ktorá by mohla zmeniť priebeh vojny aj ich život?... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2020 , Ikar (SK)Originální název:
White Rose, Black Forest, 2018
RŮŽE BÍLÁ, ČERNÝ LES
Knížka, kterou jste už asi všude viděli.:) A pravdepodobně i četli - ovšem pokud ne, za sebe ji vážně doporučuji.. ale k tomu se vlastně ještě dostanu:). Občas to mají knížky, které jsou všude tolik propagované, těžší. Čtenáři mají vysoká očekávání a pak jsou často zklamáni. Hmm, ach ta očekávání - kdybychom je neměli, nikdy bychom nebyli zklamaní:). Ale zase na druhou stranu - já se těch knižních očekávání vlastně ani nechci vzdát, ráda se na knížky těším. Od této knihy jsem si slibovala, že bude skvělá. A ona byla. Svým způsobem ještě lepší, než jsem čekala... Ocitáme se v roce 1943 v momentě, kdy hlavní hrdinka - 26letá Franka - chce ukončit svůj život. Válka ji vzala všechny milované a ona už nevidí jeden jediný důvod, proč žít... V lese, kde chce spáchat sebevraždu, však nečekaně objeví zraněného vojáka, v uniformě Luftwaffe. Pomůže mu. Kdo ten muž ale je? Ze spánku začne naříkat anglicky... Franka neví a riskuje, samozřejmě. Na druhou stranu však nemá co ztratit, ona svůj život už vzdala. Oba dva jsou spolu v chatě v lesích, sami, daleko od civilizace... On má zlámané obě dvě nohy a je zcela odkázán do Franku... a do toho se vše začne komplikovat a na scénu přichází i gestapo... Je to love story a nebo ne? Já vlastně nevím:). Asi ano, ale romantická vlna je velmi jemná, daleko více než romantická, je tato knížka napínavá. Čte se jedním dechem. Ten styl psaní je naprosto úžasný... Měla jsem povinnosti a nemohla číst dát, řekla jsem si "tak ještě dvě kapitoly" a jak to dopadlo? No jasně, přečetla jsem jich víc a pak klasicky nestíhala.:) Velice těžko se mi od knížky odcházelo a dokážu si představit, že kdybych měla čas, přečtu ji na jeden zátah. Ta knížka je svým způsobem hodně komorní a "jednoduchá" - přitom je v ní vše. Je lehká jako pírko, ale přitom toho obsahuje tolik... Ta knížka mě fascinuje. Má asi vše, co od dobré - skvělé - knížky očekávám. Velice oceňuji i to, že jsem se dozvěděla nové informace z toho, jak to za války "fungovalo" v nacistickém Německu. Zlo, které bylo propleteno vším a všemi... kde lidé udávali své přátele jen proto, že jim to přišlo správné... kde probíhaly "čistky" ve vlastních řadách. Knížka nenásilnou formou poukazuje na to, že myšlenka árijské rasy - to nebylo jen o židech... i když samozřejmě - o židy šlo především, ti byli tím největším "zlem". Hlavně kapitola 6 mi skvěle "představila" to, jak se dostal Hitler k moci, jak se německá společnost proměňovala.... Konec je velice napínavý, jak z nějakého thrilleru:). Napínavé jako kšandy, fakt, že jo. Osobně jsem téměř nedýchala...
Za sebe tuto knížku moc a moc doporučuji. A ano, když nad tím tak přemýšlím, asi to byla love story - ale sakra napínavá love story. A to je boží:).
Ráda se k ní během života ještě někdy vrátím... rozhodně bude jednou ze zářivých ⭐️ Knihánkova za rok 2019....
Více na mém YouTube :-).
Kniha rozhodně není žádná topka, ale příběh vás nutí číst dál a dál. Zajímalo mne co osud France a Johnovi přichystá. Konec byl celkem rychlý a popravdě jsem ho takto čekala :D. Jinak díky autorovi za, alespoň pro mne, další informace o průběhu války přímo v Německu.
Ať byl příběh psán na základě skutečných událostí nebo ne, kniha je psána svižně a je velmi čtivá. Popisováno velmi naturalisticky nacistické Německo a válka; ať byl člověk na kterékoli straně fronty, byla válka opravdu velké neštěstí. Mně se příběh líbil – doporučuji 5*.
Nevim, kolik z knihy bylo pravdiveho. Kniha se da rozdelit v podstate na dve casti, v prvni jde o podezirani a o opis rezimu a taky se neco dozvidame o Bily Ruzi. Druha cast je hodne akcni, dokonce mistami az neuveritelna, ze meli tolik stesti. Kniha stoji za precteni, ale na plnych 5 hvezd to za mne neni.
Prvni polovina knizky je skvela, nahlednuti do zivota Nemcu, co nebyli tak uplne nacisti. Konec je bohuzel dost neuveritelny, az k nastvani. Hodnotila bych to jako hodne odpocinkovou knizku.
Líbila se mi hlavně první polovina knihy, popisující nástup tvrdé fašistické politiky v Německu. Způsoby jejího uplatňování, působení na mládež a její zfanatizování pro cíle třetí říše, všude prorůstající atmosféru strachu a nedůvěry. Tak trochu vysvětlení - jak se to všechno mohlo stát?
Druhá polovina byla napínavější, akční, měla spád. Ale už méně uvěřitelná. Doporučuji především mladším čtenářům, jednoduše a nenásilně je vtáhne do života v Německu v době 2. světové války.
Knížka se četla dobře, držela jsem hrdinům palce, ale souhlasím s názorem, že ten úplný konec byl zbytečný, klidně mohl zůstat otevřený.
Pak ještě - když autor popisuje např. dobu jako "agonii" - zní to patřičně dramaticky, ale pokud tohle označení použije 4x nebo 5x, už to působí rušivě. Takových základních chyb tam bylo více.
Milý příběh,knížka se moc hezky četla, přesto jsem čekala asi víc. Každopádně za přečtení stojí.
Původně jsem chtěla hodnotit 3 hvězdičkami (zkreslené reálie, opakující se fráze, slova, gramatické chyby, sem tam klišé), ale americký happyend s patetickým předvojem scény v ložnici [SPOILER] “V tom se rozlétly dveře a Spojenec John se začal prát o pistoli se zlým nacistou, kterého nakonec oddělá SUPERŽENA Franka s machrymachry doslovem” mě přesvědčil, že kniha je cílená dospívajícím čtenářům nebo matkám na mateřské s rozkolísanou hladinou hormonů. Škoda!
Kniha co neurazí, ale ani nenadchne... Teda alespoň mě moc nenadchla...
Hlavně teda Franka, která je opravdu SUPER žena... :-(
Příběh odehrávající se během 2. světové války. Jak se uvedeno na počátku knihy, tak "Tato kniha byla inspirována skutečností. Některá fakta a načasování událostí však byly v zájmu příběhu změněny." Jedná se o třetí román, který autor napsal. Autor kvůli této knize vyrazil do Německa, aby získal dostatek informací a podkladů.
Už při čtení minulé knihy JEDINÝ MUŽ jsem se zařekl, že opustím tématiku 2. světové války a zaměřím se na jiné žánry, nicméně pořád jsem měl nutkání přečíst si tuto knihu. Věděl jsem o čtenářích, kteří si už knihu přečetli a podle ohlasů jsem usoudil, že by se mi kniha mohla líbit. A tak jsem se pustil do čtení. Knihu jsem přečetl za jeden den. Kniha se mi líbila, četla se dobře, hodnotím ji na 5*.
Informace o válce, o přístupu Nacistů k Židům, které se dočteme v této knize, jsem četl také v jiných knihách, nicméně jsem se zase dozvěděl něco nového o uskupení BÍLÁ RŮŽE, o kterém jsem předtím nic nevěděl.
V knize mne mimo jiné zaujal citát od Henricha Heineho z knihy Kniha písní: "Kde pálí knihy, tam budou nakonec pálit i lidi."
Kniha má také pěkný přebal.
Pozor! Ač anotace je v pořádku, ukázka na zadní straně knihy je vybrána velmi nevhodně. O příběhu řekne něco naprosto jiného, než o čem skutečně je. Navíc je to ukázka z poslední třetiny knihy.
Kniha se sice dobře četla, ale jinak dost mínusů.
Hlavní hrdinka je neskutečná - mladá, krásná, chytrá, empatická, silná (psychicky i fyzicky), odvážná, spravedlivá, odhodlaná....prostě superžena.
Vadilo mi i velké množství stylistických a gramatických chyb.
V knížce najdeme lásku, napětí, základní fakta z předválečného i válečného Německa (bohužel ne vždy úplně pravdivá či hodnověrná), jednoduchý styl vyprávění a známá (pro většinu z nás) fakta z 2.sv.v.. Naopak zde chybí explicitní násilí, detaily a větší psychologicke propracovani.
Proto je tato kniha vhodná především pro mladší čtenáře (nebo méně sečtělé).
Toto téma mám velmi ráda,přečetla jsem toho docela dost.Atento román je fakt výborný.Zase jiný pohled na válku,tentokrát z německé strany.Kniha se četla velmi dobře amoje netrpělivé čekání splnila.
Menší spoiler na konci... Ještě jsem knihu ani nedočetla.Ale mám z ní tak skvělé pocity, že jí prostě musím ohodnotit. Dlouho jsem neměla u čtení knihy husí kůži a této se to povedlo..
Knihy s touto tématikou čtu často, ale tenhle pohled Franky, němky.. Je něco úplně jiného a je to fantastický.. Kniha napsaná výborně, čte se skoro sama, děj ubíhá a vy chcete vědět jak to celé dopadne.. Téma knihy je samozřejmě velmi smutné, ale je to součást naší historie a je potřeba tyto knihy číst.. A já za tento nový pohled děkuji! A myslím že ačkoliv byl konec knihy už rychlejší, než začátek, tak měl krásný spád a konec, který se k příběhu nádherně hodil.. V tomhle příběhu, je totiž dobrého konce třeba.. Dávám 5 hvězd..
Co dodat k tomuto příběhu. Je to zajímavé čtení o tom jam Hitler získával moc, jak obyčejní Němci přijímali jeho ideály a jak se nechali pohltit jeho zrudnostma. Je zde popsáno fungování Bílé růže - hnutí proti Hitlerovi. Vše toto je shrnuto v příběhu Franky a mladého muže, kterého najde a tím se tento příběh rozběhne. Přečtení knížky můžu doporučit. Příběh má spád, čte se neuvěřitelně lehce a co víc nutí vás nepřestat.