Bílá nemoc
Karel Čapek
Ve své hře z roku 1937 ukazuje Čapek svou obavu z fašismu a předvídá vypuknutí války. Hlavní postava, soucitný doktor Galén, objeví lék na nebezpečnou nemoc, léčí však jen chudé. Mocné muže – politiky a průmyslníky - léčit odmítá, dokud od nich nedosáhne příslibu, že zruší zbrojení a nevyhlásí válku. Přes veškerou jeho snahu však události naberou tragický spád. Tato hra ve své době natolik oslovila, že se již roku 1937 dočkala filmového zpracování pod režijní taktovkou Hugo Haase, který ve filmu rovněž ztvárnil hlavní roli.... celý text
Dostala jsem se k ní díky povinné četbě. Přečetla jsem jí během jednoho dne ve škole. Vážně skvělá knížka. Ten konec je ale k naštvání.
Je to jedna z mála brožovaných (A ROZŘEZANÝCH) knih v mé knihovně a to do jisté míry mluví za vše.
Tohle jsem dočetla dnes ve škole a naprosto ohromeně jsem při čtení poslední stránky vykřikla tak hlasitě, že jsem se rázem stala středem pozornosti. Co dodat - závěr mě naprosto odzbrojil. Šlo o úžasnou a zajímavou hru, plnou myšlenek, do které se mi původně vůbec nechtělo a v závěru jsem se nemohla odtrhnout.
Nechci se opakovat, ale je to výborná kniha. Nejvíce mě odzbrojil závěr.. Vřele dopořučuji..
zfilmováno divadelní hry rozhlasové zpracování pandemie dramata klasická literatura
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Ačkoli jsem věděla jak to dopadne (fakt díky pančelko!), stejně jsem po přečtení málem vzteky házela knihu do kouta :D