Bílá nemoc přehled

Bílá nemoc
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499332/bmid_bila-nemoc-GC6-499332.jpg 4 6164 6164

Ve své hře z roku 1937 ukazuje Čapek svou obavu z fašismu a předvídá vypuknutí války. Hlavní postava, soucitný doktor Galén, objeví lék na nebezpečnou nemoc, léčí však jen chudé. Mocné muže – politiky a průmyslníky - léčit odmítá, dokud od nich nedosáhne příslibu, že zruší zbrojení a nevyhlásí válku. Přes veškerou jeho snahu však události naberou tragický spád. Tato hra ve své době natolik oslovila, že se již roku 1937 dočkala filmového zpracování pod režijní taktovkou Hugo Haase, který ve filmu rovněž ztvárnil hlavní roli.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá nemoc. Přihlašte se a napište ho.

dasa6360
10.02.2025 5 z 5

Stává se, že v literatuře narazíte na dystopii, která je mrazivě aktuální, ale naštěstí stále ještě jen literární. Pak jsou tu ale díla jako Bílá nemoc, která dávno překročila hranice fikce. Zatímco Válka s Mloky se čte jako nadčasové podobenství o kolonialismu a hrozbě autoritářství, Bílá nemoc je Čapkovo nejostřejší drama, nebezpečně konkrétní, nesnesitelně relevantní.

Čapek se zde ocitá v poloze sžíravého moralisty, který tentokrát nečeká na to, že se čtenář chytne mezi řádky, ale rozprostře před něj přímočarou, skoro až plakátově jasnou tragédii: svět na pokraji války, nemoc, která decimuje lidi nad čtyřicet a osamělý lékař, jenž má lék – ale jen pro ty, kteří se zavážou, že nebudou válčit. Hrdina, nebo fanatik?

Ne, tohle není subtilní Čapek z Hordubala, ani zádumčivý skeptik z Krakatitu. Bílá nemoc je kladivo, které buší na vrata a volá: „Probuďte se, protože za chvíli bude pozdě!“ Mistrně napsané dialogy, které jsou tak přesné, že je můžete citovat i dnes a budou dávat stejně děsivý smysl. Maršál, věrná kopie autoritářských vůdců třicátých let, galénovsky umanutý doktor a bezejmenné masy, které se dožadují silné ruky a národní hrdosti – vše dotažené do nemilosrdného konce, kde se stírají hranice mezi vítězem a poraženým.

Ovšem, není to útěšné čtení. Ani nemá být. Čapek se zde vzdává veškeré naděje a nechává svět shořet v plamenech, aniž by nám nabídl jakoukoliv cestu ven. A to z něj podle mě dělá jeho nejděsivější a zároveň nejsilnější drama.

maca_t
03.02.2025 4 z 5

Klasické dílo a netřeba zde vypisovat půlku děje. Ideální by bylo, kdyby si každý člověk chtěl tento příběh přečíst a zamyslet se sám nad jeho podstatou.

Antoramix
01.02.2025 5 z 5

Když jsem v seznamů dystopií našel i jméno Karla Čapka, řekl jsem si, proč jsem ho vlastně nikdy nečetl ? Asi to bylo tím, že když je to povinná literatura, tak k tomu máte odpor a radši jste si sehnal obsah do čtenářského deníku od spolužaček. Ze začátku jsem si musel zvyknout na jiný styl četby, jelikož se jedná o drama. Trvalo to jen chvilku a naopak díky tomu je tempo naprosto strhující. Čapek ve své protiválečné hře reaguje na situaci v Evropě před 2. světovou válkou. Těch podob s Hitlerem si nelze nevšimnout a když si přirovnáte projevy Maršála s projevy současných mocipánů, je to až mrazící. Nadčasové, fantastické. Pro zintenzivnění zážitku jsem hned shlédl i film ze stejné doby. Herecký koncert Haase a především Štěpánka je uchvacující. Tohle se opravdu Němcům nemohlo líbit, takže se nemůžeme divit, že baron Krüg se musel ve filmu přejmenovat na Krog. Film i drama podporuje českou národní hrdost a vlastenectví. Ač jsou obě verze takřka totožné, tak film přece jen dává nějakou naději...tu, která před blížícími se událostmi roku 1938 byla více než potřeba.

Bouřlivá doba, Mysli na mě a další knižní novinky (32. týden)

07.08.2022

Chcete-li dělat vědu, nežeňte se; a když, tedy bohatě.

Ocenění knihy (1)

1937 - Státní cena za literaturu