Bílá nemoc
Karel Čapek
Bílá nemoc : Drama o 3 aktech ve 14 obrazech Divadelní hra, jíž se dramatik po desetiletém odmlčení znovu přihlásil jako divadelní autor. Poprvé provedena v r. 1937, byla tehdy obecenstvem přijímána a chápána především jako výstraha před nebezpečím nacistické diktatury.
Kniha, kterou jsem nejdříve viděla v divadelní podobě. Kniha se četla velice dobře. Jen konce mi bylo líto...
Možná se leknete, že je to dramatický žánr, ale nebojte se, kniha se čte velmi dobře a není nudná, i když to je povinná četba.
Úžasný příběh, který nám předkládá utopii lidského rodu. Na jedné straně je zákeřná nemoc, která si nevybírá mezi chudými a bohatými, a na druhé chtivost po moci a ovládání druhých. Co pak může zmoct prostý lékař, který sice objevil lék, který by mohl vyléčit celé lidstvo, ale jsou tu důležitější věci, jako třeba začít válku dřív, než ji začne někdo jiný.
Knihu jsem si vybrala k maturitě a myslím si, že to nebyl špatný nápad. Rychle se přečetla a byla velmi srozumitelná. Mohu jen doporučit
Kniha, která mě velmi oslovila. Naštěstí jsem právě tuto knihu měla i u maturity. Rozhodně o tomto příběhu lze povědět více než o knize od pana Kafky - Proměna
Docela mě to nudilo, celkově mi tady nesedl Čapkův styl psaní, mám raději klasické hry, ale i tak je tam ta stísněnost a smutek z lidské hlouposti. Nejlepším kus je asi Maršálův výstup po projevu, kdy zjistí, že i on má bílou skvrnu.
Velmi zajímavý námět a popravdě musím říct, že jsem se vůbec nenudila. Všem doporučuji. :)
Čapkovy knihy jsou prostě geniální, k tomu není co dodat!
Nenutí se, přesto jsou čtivé a mají hloubku. Věděla jsem, jak to skončí, přesto jsem celou dobu doufala, že to tak nedopadne :-D
Ale je až děsivé, jak toto dílo vystihuje všeobecnou realitu.
Zatím se mi nejvíce líbilo RUR, ale Bílá nemoc je hned na druhém místě. Když jsem knihu dočetla, tak jsem zůstala koukat s otevřenou pusou. Věděla jsem o čem kniha zhruba je, ale konec mě opravdu překvapil. Už jsem si skoro myslela,že to dopadne dobře, ale autor mě mile překvapil. Je fajn konečně nečíst happy-end.
Nejlepší knížka, kterou jsem od Čapka četla. Rozhodně se mi líbila víc než Matka i R.U.R. V této knize se neobjevují žádné dlouhé pasáže nesmyslného tlachání, pořád se něco děje. Je to kraťoučké a zábavné. Mrzí mě ale, že jsem ze školy předem znala děj a bohužel i věděla, jak to skončí. Každopádně doporučuji!
Hra se mi líbila moc, hlavně ten konec, i když jsem byla trochu v šoku. Nechtěla jsem si tenkrát dopředu číst jak to dopadne a pak jsem si říkala - ne, takhle to přeci skončit nemůže...S odstupem času mám stále více ráda knihy (i filmy), co nekončí dobře, protože jsou přeci jen více realistické. A o to tu jde :-)
Velice zajímavé drama. Karel Čapek poukazuje na to, co jsou lidé schopni udělat pro válku a sami pro sebe. Boj mezi dobrem a zlem. Knihu jsem přečela jedním dechem. Určitě doporučuji!
Mrazivý příběh o lidské touze po moci a ovládání druhých. Jak hluboko Čapek viděl do lidských duší. Nejen tato kniha, ale i ostatní Čapkova díla jsou nadčasová a obecně platná, prostě: Mohlo se to stát kdykoliv a kdekoliv a mohlo se to stát i vám...Doufám, že budu mít možnost tuto hru shlédnout i na divadelních prknech.
zfilmováno divadelní hry rozhlasové zpracování pandemie dramata klasická literatura
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Aneb jak naivita a hloupost může lidem zastřít mozky a jak absurdita může změnit osudy milionu lidí...