Bílá nemoc
Karel Čapek
Bílá nemoc : Drama o 3 aktech ve 14 obrazech Divadelní hra, jíž se dramatik po desetiletém odmlčení znovu přihlásil jako divadelní autor. Poprvé provedena v r. 1937, byla tehdy obecenstvem přijímána a chápána především jako výstraha před nebezpečím nacistické diktatury.
Dostala jsem se k ní díky povinné četbě. Přečetla jsem jí během jednoho dne ve škole. Vážně skvělá knížka. Ten konec je ale k naštvání.
Je to jedna z mála brožovaných (A ROZŘEZANÝCH) knih v mé knihovně a to do jisté míry mluví za vše.
Tohle jsem dočetla dnes ve škole a naprosto ohromeně jsem při čtení poslední stránky vykřikla tak hlasitě, že jsem se rázem stala středem pozornosti. Co dodat - závěr mě naprosto odzbrojil. Šlo o úžasnou a zajímavou hru, plnou myšlenek, do které se mi původně vůbec nechtělo a v závěru jsem se nemohla odtrhnout.
Nechci se opakovat, ale je to výborná kniha. Nejvíce mě odzbrojil závěr.. Vřele dopořučuji..
zfilmováno divadelní hry rozhlasové zpracování pandemie dramata klasická literatura
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Ačkoli jsem věděla jak to dopadne (fakt díky pančelko!), stejně jsem po přečtení málem vzteky házela knihu do kouta :D