Bill dobyvatel
Pelham Grenville Wodehouse
Humoristický román o mladém muži, který na přání bohatého strýce odjíždí z Ameriky do Londýna zjistit, proč jedna ze strýcových filiálek spěje ke krachu. Přijíždí za zhýralým bratrem své snoubenky, na kterého má dohlédnout a zabránit mu ve styku s nevhodnou společností. V Londýně se Bill setká s přítelkyní z dětství, obnoví bývalé přátelství a díky svému průvodci se dostane do kolotoče trapných omylů, milostných zápletek a komplikací. Mladý muž však nakonec všechny své problémy šťastně vyřeší, zamilované dvojice se dají dohromady tak, jak jim velí cit a celé dobrodružství skončí očekávaným Happy-endem.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 1935 , Sfinx – Bohumil JandaOriginální název:
Bill the Conqueror, 1924
Wodehouse čtu, když je mi smutno, protože jeho svět bláznivých náhod, útěků a návratů, komorníků, všetečných tetiček, bohatých strýčků a mladých milenců, kteří se chtějí vzepřít osudu, mi vždycky zvedne náladu.
A Bill dobyvatel je možná ještě lepší než většina Wodehousových knih.
V podstatě jsou všechny knihy, co jsem zatím přečetl od tohoto autora, na jedno brdo. Ale to brdo je velmi zábavné a ztřeštěné, plné omylů a nečekaných náhod, které ony omyly opět napravují a nebo naopak ještě více zašmodrchávají.
Čtyři hvězdy.
Bill dobyvatel patří k mým nejoblíbenějším románům od PG.Wodehousea. Jeho humor má až léčivé účinky (alespoň pro mě). Vždy mi zaručeně zvedne náladu.
Pobavila jsem se skvěle! Knihu můžu doporučit všem, kteří mají rádi britský humor. Tohle byla krásná kombinace mých oblíbených Jak je důležité míti Filipa a Eva tropí hlouposti :)
Jako vždy skvělý Woodehousův humor. Nevím, co dodat, knížka se mi moc líbila.
Nanejvýš uspokojivé.
Typický Wodehouse. Laskavý, ale břitký humor v knize plné bohatých strýčků odhodlaných své synovce a neteře dovést ke štěstí, ať už o něj stojí, nebo nikoliv.
2009 | Letní bouřka |
1977 | Vlna zločinnosti na zámku Blandings |
2005 | Jedinečný Jeeves |
1982 | Až naprší a uschne |
1995 | Nedostižný Jeeves |
Tohle je můj Wodehouse :-).
Vtipné, bláznivé, naprosto neuvěřitelné, ale v tomto žánru mi to nevadí. Miluju, jak se Wodehouse nezahazuje s nějakým plebsem a jeho postavy jsou vždycky továrníci, aristokraté apod. :-D.