Bílý tesák - Mořský vlk
Jack London
Dvě dobrodružné knihy, každá z jiného prostředí. První z plání severu, druhá ze širých oceánů.
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 1967 , SvobodaOriginální název:
White Fang - The Sea-Wolf, 1951
28.06.2018
Rád po letech čtu znovu. Nedosahuje sice čitelnosti Setona, přesto jede v podobném duchu a ten mě baví. Barvité popisy divoké přírody a příhod v ní, dobrodružství zvířat i lidí. Mořský vlk mě bavil o něco méně, přesto stojí za přečtení taky. Je to trochu jako návrat do dětství, kdy jsem tyhle knihy četl schovaný za skříní nebo na půdě.
2020 | Tulák po hvězdách |
2002 | Démon alkohol |
1974 | Bílý Den |
2003 | Bílý tesák |
1988 | Mezi zlatokopy |
Bílý Tesák byl povinnou školní četbou mého mládí a samozřejmě patřil mezi ty oblíbené kousky než klasická, nezáživná díla některých pisálků ze Sovětského svazu. Dobrodružství vlkopsa, kterého sledujeme na cestě od zrození v kanadské divočině, přes první lovecké úspěchy k setkání s Bohy až ke smíření s lidským pokolením v civilizovaných Spojených státech - 85 %
Zajímavý kousek o prosazování individualismu a fyzické síly silnějšího jedince. První polovina výborná, konfrontace Humpa a posádky s démonickým Vlkem Larsenem nemají chybu, hlavně v tom smyslu, že životní pohled kapitána na cenu lidského života odpovídá pravdě, kterou si mnozí nedokáží připustit. Druhá polovina s Maud už tak netáhne, radši bych viděl, kdyby příběh šel do finální konfrontace jen s kapitánem a pomalu se zocelujícím pisálkem - 75 %, ve výsledku velmi solidní nadprůměr - 80 %