Bingo
Jom Sungsuk
Bingo je prvním románem mladé korejské spisovatelky Jom Sungsuk, kterou si oblíbí fanoušci seriálu Squid Game z Netflixu. Hlavní protagonista, korejský mladík Pchan Čisu, jenž sám sebe charakterizuje jako naprosto obyčejného člověka, tak obyčejného, že už k tomu není více co dodat, si od nástupu do svého prvního zaměstnání slibuje únik z vlastního světa absolutního osamění, ztracenosti a nerozhodnosti. Záhy však zjišťuje, že stavební společnost, ve které začal pracovat, není jen tak obyčejnou firmou, jak předpokládal, a že nemůže nikomu ani ničemu věřit. Autorka v knize pozoruhodným způsobem přirovnává současnou společnost ke hře bingo, v níž lidé představují pouze čísla nahodile zapsaná do jednotlivých políček šachovnice. Nemohou tak svobodně rozhodovat o vlastním životě, protože stejně jako ve hře nikdy neví, kdy budou vybráni, do jakého políčka budou umístěni a jestli nebudou zrovna v následujícím tahu vymazáni.... celý text
Musím se přiznat, že jako velká fanynka seriálu Squid Game jsem se nechala velmi zlákat anotací této knihy. Říkáte, že existuje něco, co je podobné mému oblíbenému seriálu?! Tak to musím mít doma v knihovničce! Za každou cenu!
Bohužel, za mě děj podobný Squid Game není. Měla jsem problémy začíst se a chyběla mi taková ta jiskra, která nutí čtenáře u knihy zůstat. Ačkoliv jsem si myslela, že se to v určité části knihy zlomí, nestalo se tak. Knihu jsem dočetla s přesně takovými pocity, jaké jsem měla na začátku.
Věřím, že kniha si své čtenáře najde, každopádně já se zatím mezi nadšence přidat nemůžu. Třeba v budoucnu dostanu chuť pustit se do knihy znova, ale v tento moment jsem spíše zklamaná než nadšená.