Bitcoin: Odluka peněz od státu
Josef Tětek
Co vlastně řeší ekonomie? Proč potřebujeme nestátní peníze? Musíme se neustále zadlužovat a projídat budoucnost? Proč představuje monopol na peníze neodolatelné pokušení? Jak dochází k postupné bitcoinizaci světa? Nad těmito a mnoha dalšími otázkami ohledně Bitcoinu a povahy peněz se autor zamýšlí v knize Bitcoin: Odluka peněz od státu.... celý text
Fajn kniha s krátkými kapitolami, kde se autor snaží vysvětlit, jak vznikly a jak funguji či spíše nefungují fiat měny jako peníze a proč je právě Bitcoin něco, co je může nahradit. Vzhledem k délce s jejím přečtením určitě chybu neuděláte.
Peníze jsou mrtvé! Ať žijí peníze!
Aneb o emancipaci peněz a proč potřebujeme nestátní peníze.
Autor popisuje běžnou praxi státních krádeží za bílého dne pomocí státních peněz a tichého lupiče se jménem inflace. Toto téma je v roce 2022 zvlášť podstatné. Nyní se totiž začíná projevovat, jak moc nás ovlivní lockdowny a Hrabišovo rozhazování.
Doporučená literatura pro všechny spořivé lidi, protože spořit ve státních penězích není schůdná (ani svůdná) cesta.
Skvělá kniha, ve které se paradoxně autor Josef Tětek nezaměřuje na samotný Bitcoin, ale spíše na jeho filosofii. V knize řeší rozdíl mezi měnou a penězi, proč jsou FIAT měny špatné, proč je důležité "odstátnit" peníze, podobně jako se to třeba povedlo s církví atd.
Autor zde neřeší vlastnosti Bitcoinu jako investičního aktiva, neřeší zde jeho technické vlastnosti, nebo to jak ho nakoupit, či jak ho držet, řeší zde jeho podstatu, proč vznikl a proč je důležité, že vznikl.
Podobná kniha, která se na Bitcoin nedívá z pohledu investora, ale z pohledu ekonoma a možná i filosofa byla v českých vodách potřeba a Pepovi Tětkovi se ji povedlo napsat velmi kvalitně.
Kniha je čtivá, je o zajímavém tématu a dobře zpracovaná, vhodně doplněná vtipnými "memes" a proto hodnotím 10/10.
2021 | Nepřátelé státu: Přátelé svobody |
2021 | Bitcoin: Odluka peněz od státu |
2023 | Bitcoin: Návrat zdravých peněz |
Nebudu tvrdit, že jsem všechno pochopil, ale přijde mě to dobře napsané a vysvětlené