Bizarní Česko

Bizarní Česko
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539091/bmid_bizarni-cesko.jpg 5 6 6

Víte, že v Brdech je jediný bývalý sklad jaderných zbraní na světě, který je zároveň přístupný veřejnosti? Dále u nás máme i jezero kyseliny sírové, první dinopark na zahradě rodinného domku nebo rozhlednu „sedící“ na kotli tepelné elektrárny. Novinář MF DNES Jakub Pokorný, autor populární rubriky Český výletník, která slaví už 10 let, sestavil novou knihu jako průvodce místy, která jsou nějakým způsobem kuriózní, ujetá, bizarní, zvláštní, překvapivá a výjimečná. V Česku na ně narazíte překvapivě na každém kroku, i když si to třeba hned neuvědomíte. Vezměte si už jen to, jak podivně musí na někoho, kdo ho vidí prvně, působit vysílač na Ještědu nebo restaurace v sudu v Libverdě. Anebo historická krčma Dětenice, kde servírka hosta klidně přivítá větou: „Přišel ses nažrat, pacholku?“ Bizarních lokalit se v knize nashromáždilo více než sto. Některé vyčnívají zvláštním jménem, nezapomnělo se však ani na neobvyklou architekturu a různé netradiční sbírky a muzea. Posledním, trochu vybočujícím bonusem je legendární „chaloupka na pilíři“, kterou autor navštívil těsně před jejím zničením.... celý text

Přidat komentář

marekB78
27.09.2024 5 z 5

Tato kniha s nápady na výlety mi přijde super. Je rozdělená do kapitol dle témat a navíc je tu i přidaná hodnota v podobě návodu, kudy se na místo dostat a návrh na místo k občerstvení :)

GYROTOURBILLON
02.09.2024 5 z 5

Tak pro mně aktuální pozoruhodnost č 1. je kapitola 1. Sice jsem naplavenina, jak se říká, ale ano věžové domy v Kladně jsou pozoruhodné. Z počátků působilo sídliště pro neznalce jako ruská architektura, ale dnes už vím , že to tak není. Byty jsou poměrně velké, světlé, tak jak JP popisuje.
Kniha Bizární Česko nabízí zajímavosti opravdu netradiční, které stojí ( alespoň některé ) ke shlédnutí. Asi ne vše bude pro všechny, takové Pardubické krematorium, to už je jen pro otrlé. Pamatuji, že moje teta byla dokonce na exkurzi interiéru, dokonce probíhal žeh a malým okénkem koukali do pece. Dnes už to je možné jen parkrát do roka s průvodcem , mimo provoz.
Čili, kdo máte rádi vyjimečnosti , mimo hlavní proud, kniha Vám má , co nabídnout.


gordon13
24.08.2024 5 z 5

Pěkné nápady na výlety, některá místa mi byla skutečně neznámá.

Barticek
27.06.2024 5 z 5

Skvělá knížka - tipy na výlety na netradiční místa.